Očkování proti chřipce?

Očkování proti chřipce?

Ačkoliv nás chřipka dokáže nejvíce potrápit v lednu a v únoru, není ji teď radno podceňovat. Navíc měsíc listopad je podle odborníků nejvhodnější doba na očkování proti této nemoci.

Vakcinace by měla člověka ochránit natolik, že by se mu nemoc měla vyhnout.  Je ale očkování opravdu tou nejvhodnější cestou? Zkušenosti pana Františka jsou zcela jiné. „Vloni mi lékařka nabídla, že mám nárok na očkování proti chřipce zdarma. Jsem invalidní důchodce a navíc bývám často nemocný, tak jsem si řekl, že to zkusím. První, co mě zarazilo, bylo, když paní doktorka řekla, že si musím vakcínu koupit, a že mi ji pak proplatí na pojišťovně. V lékárně jsem za ni zaplatil sto šedesát korun a přivezl ji paní doktorce. Ta mi ji bez dalšího vyšetření píchla a požadovala za to dvě stě korun. Šel jsem do své pojišťovny nechat si proplatit účet za vakcínu, ale tam mi řekli, že na to nemám nárok. Navíc do týdne jsem dostal takovou chřipku, že jsem se z ní vzpamatovával ještě tři měsíce. Dostal jsem několik druhů léků a pak ještě antibiotika, takže když to všechno sečtu, stálo mě očkování proti chřipce asi tisícovku a tři měsíce v posteli.“

 

Podobné zážitky jako pan František mají i jiní pacienti, kteří se nechali očkovat proti chřipce. I lékaři připouští, že určité procento očkovaných nemoci stejně podlehne. Tvrdí ale, že chřipka má u nich mnohem mírnější průběh.

 

Ani očkovaný jedinec není schopen vytvořit si protilátky proti všem virům chřipky. Podle odborníků by tuto nemoc měl zdravý člověk zvládnout bez větších potíží během pár dnů. Je ovšem nutné ji vyležet. Komplikace mohou potkat osoby oslabené, chronicky nemocné nebo starší šedesáti let. Tito pacienti by podle lékařů měli očkování rozhodně podstoupit.