Veselý Kopec a Betlém Hlinsko 2009

Veselý Kopec a Betlém Hlinsko 2009

Jako každoročně i letos vám přinášíme aktuální celoroční program ve skanzenu na Veselém Kopci a v památkové rezervaci Betlém Hlinsko.  

Začínáme Velikonocemi

Svátky jara se budou slavit i na Hlinecku. Na Veselém Kopci bude takto slavnostně zahájena 11. – 13. dubna návštěvnická sezóna.

 

Od 7. do 19. dubna proběhne ve všech objektech Betlému Hlinsko výstava přibližující tradiční lidové zvyky spojená s prodejem velikonočních dárečků.

 


 

Dlouhodobé expozice

„Stojí, stojí domeček“ se jmenuje výstava ve statku z Mokré Lhoty na Veselém kopci. Jak už název napovídá, jde o expozici věnovanou tradičním stavebním technikám a termín jejího konání je od 11. dubna do 31. října.

 

Jako už tradičně i letos je na Veselém Kopci připraven program pro děti školou povinné. Tentokrát bude zaměřen na lidovou stravu a je naplánován na 8. – 12. června

 

No a poslední dlouhodobá výstava ve skanzenu je očekávána v době od 28. listopadu do 6. prosince. A mnozí z vás už jistě tuší, že půjde o „Vánoce na Veselém Kopci“ přibližující lidové zvyky, dárky, ozdoby a pečivo.

 

 

Od 24. dubna do 14. června bude Betlém Hlinsko patřit dětem, konkrétně výstavě prací žáků ZUŠ Hlinsko.

 

Expozice věnovaná historii Betléma, všedním i svátečním okamžikům života jeho obyvatel i tomu, jak se tvoří "paměť lidských sídel" proběhne od 1. července do 31. října.

 

Zpátky ke školním dětem se vrátí Betlém Hlinsko v době od 21. do 25. září. „Týden pro školy“ v sobě zahrnuje vyprávění o životě našich předků, ukázky řemesel, tvorbu vztahu k místu, kde žijeme i regionální historii.

 

 Lidové betlémy a dokonce i unikátní mechanický betlém R. Frinty – to je „Betlém vánoční“. Od 12. do 31. prosince.

 

Květen patří květům

Měsíc lásky bude na Veselém Kopci zasvěcen bylinkám. 16. května zde proběhne výstava nazvaná „Není bylina, aby k něčemu nebyla…“ a dozvíte se na ní například, které rostlinky se používaly nejčastěji v lidové kuchyni, a které v sobě skrývají léčivé síly.

 

 

Od jarmarku k posvícení

Každý letní měsíc čeká zvědavé návštěvníky na Veselém Kopci nějaká zajímavá akce. 18. – 19. července si můžete přijít nakoupit originální řemeslné výrobky na jarmark.

 

Na 15. – 16. srpna je připravena výstava nazvaná „Jak se dříve hospodařilo.“

 

No a 5. září přijde na řadu jídlo a pití – zkrátka posvícení. Tentokrát bude obohaceno o ukázky chovu včel.

 

Brambory, brambory a zase brambory

O tom, že brambory byly tradičním pokrmem Horáků, jistě nikdo nepochybuje. A kdyby přece jen náhodou někdo váhal, pak jej jistě přesvědčí „Bramborová sobota“ na Veselém Kopci. 3. října zde můžete ochutnat tradiční bramborová jídla a dozvědět se vše o pěstování, použití i uskladnění brambor.

 

Vánoce se blíží

Spolu s blížícími se vánočními svátky propukne i na Veselém Kopci ta pravá předvánoční nákupní horečka. Radost svým blízkým můžete udělat originálními dárečky zakoupenými na „Předvánočním jarmarku“, který proběhne na Mikuláše – 6. prosince.