Než přijde Štědrý den….

Než přijde Štědrý den….

Sobotní předvánoční akce na Krátké proběhla tentokrát doslova v rodinném kruhu. Ne, že by návštěvníky slibovaná nabídka rukodělných prací nelákala, ale spíše o ní nevěděli.

 

Budovu Ekologického informačního centra v Krátké poprvé využili pracovníci Chaloupek o. p. s., které byste jindy našli spíše na Třebíčsku nebo Velkomeziříčsku. „Rádi bychom pronikli i do oblasti Žďárských vrchů,“ vysvětlila přítomnost Chaloupek na Krátké jedna z pořadatelek Marie Rajnošková.

 

První setkání Chaloupek a Žďárských vrchů sice neproběhlo ve velkém stylu, přesto tu byla navozena příjemná vánoční atmosféra. „Máme tady drobné dílničky, hlavně pro děti. Rodiče jim mohou trošku pomoci,“ říká Marie Rajnošková a dodává: „odléváme svíčky, vyrábíme andělíčky, plstěná přáníčka a drátěné ozdoby.“

 

Nestátní školské zařízení pro zájmové vzdělávání v přírodě a o přírodě Chaloupky je na Vysočině známé jako organizace zabývající se ekologickou výchovou. A ekologie se podle slov pořadatelky promítala i ve vánočních dílničkách: „Snažíme se používat především přírodní materiály. A pokud to nejsou materiály ekologické, tak jsou odpadní. Na ozdoby například využíváme dráty z motorů. A vlnu jsme získali z jedné zrušené dílny zabývající se art protisem.

 

Účast na první akci Chaloupek na Krátké sice nebyla nijak valná, přesto se organizátoři nenechávají odradit a hned na konec roku mají pro návštěvníky další zajímavou nabídku. Ve čtvrtek 30. prosince se mohou všichni zájemci dostavit na ke statku číslo popisné dvě (za kapličkou), odkud bude startovat Krátecké kufrování aneb malý orientační běh. „Kufrování znamená bloudění a nalézání se s mapou a buzolou. Tato akce navazuje na dřívější oblíbené prázdninové akce v různých městech. Našemu panu řediteli se nelíbí, když tomu říkáme orientační běh, takže je to orientační procházka v okolí Drátníku a po Blatinách.

 

Krátecké kufrování je určeno pro všechny věkové kategorie, mapa i buzola bude zájemcům zapůjčena. Akce bude probíhat od desíti do třinácti hodin.