Domanínský rybník – sezónu snad stihneme

Domanínský rybník – sezónu snad stihneme

I když měla být letošní letní sezóna v areálu Domanínského rybníku vynechána, práce na odbahnění pokračují tak rychle, že se milovníci této lokality mohou pomalu těšit na koupání.

„Na odbahnění Domanínského rybníku se čile pracuje, zatím nám počasí přeje. Na zmrzlé dno mohou bez problémů vjet stroje. Nejdříve tam bylo nutné odhrnout sníh a v současné době tady intenzivně pracují tři nebo čtyři bagry,“ uvedl místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Vytěžené bahno je odváženo na zemědělské pozemky do okolí obce Domanín. Místa uložení byla předem dána a smluvně ošetřena, takže zde nedochází k jakémukoliv černému zavážení.

Rychlý postup prací při odbahňování Domanínského rybníku má ale i svá negativa. Vrásky na čele dělá především milovníkům bílé stopy, což potvrzuje i Josef Vojta. „Auta odvážející bahno nám teď rozjíždí lyžařskou stopu, proto v těchto místech už stopy neupravujeme. Je to spíš ale drobnější problém, důležité je, že odbahňování pokračuje mílovými kroky.“

Bagry nyní pracují u hráze, kde je největší hloubla a také předpoklad nejvyššího nánosu bahna. Pokud bude počasí přát i nadále, měly by odbahňovací práce na tomto místě končit koncem března. Na to okamžitě naváže další etapa rekonstrukcí zdejších vodních nádrží, kterou je vypouštění sousedního Skalského rybníka. Voda z něj bude přepuštěna do části již vyčištěného „Domaňáku“. „Rybník bychom chtěli vypouštět postupně spolu s jarním táním,“ doufá v plynulý postup prací starosta města Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska.

Skalský rybník by měl být vypuštěn do konce května. Pak nastoupí rybáři, kteří z něj musí do nového domova přenést škeble a raky. „Do začátku letní sezóny bychom měli dodělat všechny úpravy kolem Domanínského rybníku, takže sezónu bychom mohli mít podchycenou. Zcela jistě nebude sezóna na „Skaláku,“ ale mohli bychom chytit část nebo celou sezónu na „Domaňáku,“ uvažuje starosta.

Oprava Skalského rybníku nebude tentokrát v režii Bystřice nad Pernštejnem. Dotace na rekonstrukci obdržel Český rybářský svaz, který se pustí nejen do odbahnění, ale i do opravy hráze, odtokového systému a bezpečnostního přelivu. Celá revitalizace bude stát okolo dvaceti miliónů korun.