V hlavní roli – dřevo

V hlavní roli – dřevo

Voňavé a příjemné na dotyk. Vzbuzuje v nás pocity tepla, krásy a dokonalosti. Ve své živé i neživé formě má pro nás cenu zlata. Řeč je samozřejmě o dřevě.

A právě dřevo hraje nejdůležitější roli v chystané výstavě ve Žďáru nad Sázavou. Pod společným názvem „Poselství dřeva“ se ukrývají tři zajímavá témata. Prvním z nich je „Umělecká knižní vazba“. Mnozí z nás si ani neuvědomují, že i obyčejná kniha může být dokonalým mistrovským dílem. Stačí jen pár šikovných rukou a trochu fantazie a náš svět je opět obohacený o něco krásného a obdivuhodného.


S uměleckou knižní vazbou zákonitě souvisí i kniha. Když už kniha, pak nebuďme zbytečně skromní a šáhněme hned po té největší a nejznámější. Codex gigas, známá též jako Ďáblova bible, je největší rukopisnou knihou světa. Ve Žďáru nad Sázavou sice nebude možné spatřit originál, ale maketa prý také rozhodně stojí za podívání.

Třetí téma je nazváno „Tajemní Makondové“. Přináší s sebou závan exotiky a horkého afrického slunce. „Kmen Makondů žije v Africe v Tanzanii, v její nejchudší oblasti. My bychom jim rádi trochu pomohli a tak jsme jim nabídli, že se na výstavě pokusíme prodat jejich ručně vyřezávané výrobky a malby,“ říká organizátorka celé akce Miluše Lodinová.

Právě kvůli řezbářským a výtvarným výtvorům Makondů bude výstava rozdělena na dvě části. „Původně to měla být jen taková malá, komorní výstava v Čechově domě. Ale zjistili jsme, že některé výrobky jsou vysoké až čtyři metry. Proto jsme museli expozici rozdělit, jedna část bude v již zmíněném Čechově domě a druhá na staré radnici.“


Knihy i rukodělné výrobky spojuje společný jmenovatel – dřevo. Nápad uspořádat výstavu vyšel z knihy Václava Šplíchala a Marie Otavové nazvané jak jinak, než „Poselství dřeva“. „Touto knihou, kterou vydalo naše nakladatelství Golempress, to vlastně všechno začalo. Jednou jsem potkala pana Širše, který miluje dřevo, a kterému jsem věnovala tuto knihu. On mě za to pozval na výstavu o Africe. Pan Širš pak letěl do Afriky a já jsem mu, jako dárek pro tamní obyvatele, dala další knihy. A za ně, dalo by se říct, že „poselství za poselství“, mi odtamtud poslali originální vyřezávaný dárek. A pozvali mě na návštěvu. Měla jsem do Afriky v únoru letět, ale protože jsem nechtěla přijet s prázdnýma rukama, rozhodla jsem se nejprve uspořádat výstavu, na níž by bylo možné prodat některé z afrických vyřezávaných výrobků. No a výtěžek pak se mnou poputuje do Tanzanie,“ vysvětluje anabázi výstavy Miluše Lodinová.

 

Výstava „Poselství dřeva“ bude slavnostně zahájena 4. května v 15 hodin v Čechově domě. A aby se dospělí mohli v klidu věnovat expozici, bude, hlavně pro mladší věkové skupiny, na náměstí Republiky uspořádán doprovodný program. Díky němu si budou malí i ti větší moci prohlédnout pravou a nefalšovanou vzducholoď, nechat se pomalovat africkou henou, vyložit si osud od kartářky a další atraktivity.

 

Město Žďár nad Sázavou bude výstavu „Poselství dřeva“ hostit až do konce června. Poté se přesune do Galerie Motorest Karlov, kde si pobude po celý čas prázdnin.