Polovina Vysočiny v jedné místnosti

Polovina Vysočiny v jedné místnosti

Tradiční letní výstava malířky Heleny Puchýřové na Fryšavě letos prošla několika změnami. Nejenže byla na nějaký čas přestěhována do Křižánek, ale i samotné rozestavění obrazů je pro pravidelné návštěvníky neznámé.

 

Namísto velkých panelů jsou tu malé dřevěné stojánky a tak celý prostor působí malebně a přitom vzdušně. Také světla jako by tu najednou přibylo. „Stojánky se všeobecně líbí, obrázky na nich opravdu moc dobře vypadají. Navíc si návštěvníci mohou obrazy natočit tak, aby na ně dopadalo co nejvíce světla,“ pochlubila se vlastním nápadem Helena Puchýřová.

Čerstvá výstava si zaslouží i nové motivy. Vloni si tady mohli návštěvníci nejvíce prohlédnout obrázky z okolí Odrance, letos se malířka zaměřila na Křižánky, Samotín, Kadov a Fryšavu. Často jsou hlavním podnětem k malování určitého motivu právě návštěvníci fryšavské výstavy. „Někdy mi vytknou, že jsem to tam u nich ještě nemalovala. A přitom je právě u nich tak krásně. Zrovna teď tu byla paní, která chtěla obrázek z míst, kde bydlí. Tak mám schovanou adresu a budu se tam muset podívat,“ říká s úsměvem malířka, se kterou se ve výstavní síni kulturního domu můžete setkat.

Jak místní, tak i přespolní nakupují v převážné většině obrazy míst, která velmi dobře znají. „Dojem ze známé krajiny se jim tak ještě umocňuje,“ vysvětluje Helena Puchýřová. Ale i nové a neznámé motivy si lidé rádi prohlíží. „Byli tady nějací Pražáci, dívali se na obrázky a říkali, že už nemusí ani nikam jezdit.  Že tady mají půlku Vysočiny shromážděnou v jedné místnosti. A naopak někoho dalšího inspirují obrazy k tomu, aby se na mnou namalovaná místa rozjel a spatřil je na vlastní oči.“

Výstava obrazů rokytenské malířky Heleny Puchýřové bude V Kulturním domě na Fryšavě až do jedenatřicátého srpna.