Ondřej Liška četl dětem ve Štěpánově

Ondřej Liška četl dětem ve Štěpánově

V rámci celorepublikové akce „Celé Česko čte dětem“ přijel do Štěpánova nad Svratkou bývalý ministr školství a současný předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Tato akce není pro štěpánovské žádnou novinkou, neboť letos tu probíhá už třetí ročník. „Tato krásná myšlenka k nám přišla z Polska a rozšířila se po celé republice. Spočívá v pravidelném dvacetiminutovém čtení, díky němuž se u dětí rozvíjí fantazie a představivost. My jsme ji také převzali a snažíme se k nám do školy na odpolední předčítání nalákat děti, jejich rodiče i prarodiče,“ říká ředitelka zdejší základní školy Jana Romanová.

Do plejády loňských a předloňských předčitatelů, z nichž si připomeneme alespoň Ondřeje Vetchého a Ondřeje Pavelku, se letos přidal i Ondřej Liška. Přijel, doprovázen tříletou dcerou Stelou, která po celou dobu, kdy tatínek četl pohádku, trpělivě poslouchala.

Výběr Ondřeje Lišky nebyl, jak potvrzují slova paní ředitelky, náhodný: Vloni jsem byla nominována žáky naší školy na „Zlatého Ámose“, což je soutěž o nejoblíbenějšího učitele. Ceny nám tehdy předával pan Liška, a i když tam tehdy byla i spousta jiných osobností, tak ze setkání s ním jsem si odnesla velmi dobrý pocit. Přestože se mu právě v ten den narodila druhá dcera, na každého z nás si udělal čas a s každým si přišel popovídat. Strašně dobře se s ním vyprávělo a také proto jsem se rozhodla zkusit ho pozvat k nám, do Štěpánova.“

Ondřej Liška nejen že pozvání neodřekl, ale naopak jím byl velmi potěšen. A pohádka z knížky Zdeňka Svěráka „Tatínku, ta se ti povedla“, se zase ohromně líbila dětem i dospělým. Ondřej Liška se představil jako skvělý předčítač a když ještě nakonec odpověděl na všechny možné a nemožné otázky, nebralo nadšení konce.

Příjemné podvečery ve štěpánovské škole budou ještě pokračovat. Až do čtvrtka je tu připravený zajímavý a pestrý program. V hlavní roli bude den co den vystupovat knížka a bohatá dětská fantazie.