Autor / zdroj: Helena Zelená Křížová
Odlehčenější jídla i česká klasika. Tak bude vypadat nový jídelníček, který je připravený pro pacienty i zaměstnance novoměstské nemocnice. Změnu, která nastane od začátku května, avizuje nutriční terapeut a vedoucí stravování Jan Hutař.
Odlehčenější jídla i česká klasika. Tak bude vypadat nový jídelníček, který je připravený pro pacienty i zaměstnance novoměstské nemocnice. Změnu, která nastane od začátku května, avizuje nutriční terapeut a vedoucí stravování Jan Hutař.
Strava označovaná jako racionální - dieta 3 - nabídne klasická jídla, na která jsou strávníci zvyklí. Výběrová strava - 3A, která je k dispozici jak zaměstnancům, tak i pacientům (pokud to umožňuje jejich zdravotní stav), nabídne odlehčenější, modernější recepty, ať už jídla z ryb, obědové saláty, či bezmasé pokrmy. Chceme se také vyhnout tomu, aby v určitý den byla v jídelním lístku v jeden den například všechna jídla z vepřového masa, k čemuž dříve občas docházelo.
Budou se v menu objevovat i některé nové druhy potravin?
Budeme vycházet z běžných surovin, spíš se zaměříme na rozšíření sortimentu.
Přispělo ke změně i nové přístrojové vybavení nemocniční kuchyně?
Nové vybavení byla, vzhledem ke stavu toho stávajícího, doslova nutnost, a to bez ohledu na jídelní lístky. A s modernizací technologií ještě pořád nejsme u konce, bohužel nás ale brzdí stávající elektroinstalace.
Odkud jsou nové receptury? Kde jste se inspiroval?
Některé receptury jsem si přivezl z předchozího působiště. Snažím se o součinnost a výměnu informaci s kolegy z jiných zařízení, pomáhá i internet.
Můžete představit některý z nových receptů?
Osobně se těším třeba na tresku s hráškovým pyré
Odrazí se změna jídelníčku i v ceně?
Stravovací jednotka se zvýší, ale platí to, co u technologií: byla to nutnost. A to i vzhledem k tomu, že částka na stravu zůstávala dlouhodobě nezměněná, zatímco veškeré vstupní náklady se každoročně zvyšují.
Někteří změny uvítají, ale ti, kteří si potrpí na českou klasiku, by mohli mít výhrady. Myslíte i na ně? A dá se vůbec česká klasika připravit dietně?
Ano, klasická jídla rozhodně nezmizí, nicméně je pravda, že příznivci smažených pokrmů se mohou cítit zpočátku ošizeni. Ale ani tato jídla z jídelníčku nezmizí, již jsem zaznamenal požadavek, aby byla alespoň jedenkrát týdně. Obecně můžu říct, koncept je připravený tak, že jedno jídlo bude klasické, druhé řekněme modernější či odlehčenější.
Myslíte v novém jídelníčku i na vegetariány nebo lidi s dietním omezením?
Z nových receptur pro dietní stravování bych vzpomenul třeba kuře s dýní, které je vhodné i pro šetřící dietu. Co se týče vegetariánů, tato dieta je standardně v dietním systému nemocnice. Nová jídla, pokud nejsou přímo vegetariánská, jdou do této podoby snadněji upravit.
Jaké další novinky připravujete?
Největší pozornost a péči si zaslouží pacientská strava. Její modernizaci začneme tím, že diabetikům nebudou automaticky podávány druhé večeře, toto bude záviset na rozhodnutí lékaře. Čeká nás i celková revize dietního systému, postupně upravuji edukační materiály pro pacienty. V červnu by snad měly být na konferenci nutričních terapeutů představeny nové receptury pro dysfagickou dietu, což by nám velice pomohlo. Tady momentálně ještě vidím rezervy.