Vítejte ve světě vynálezů

Nejslavnější vynálezce všech dob, Thomas Alva Edison, by měl určitě radost. Tolik nádherných mechanických „hračiček“ pohromadě by určitě nadchlo jeho objevitelskou duši.       

 

Roboti, vláčky, spalovací motor, mechanismy fungující na principu sluneční energie, vody nebo vzduchu, to vše a ještě mnohem více lze najít na nové výstavě Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. Autorem výstavy je Ing. Miloš Blažíček, který vyučuje strojírenské předměty na VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou, takže má k těmto věcem velice blízko.

 

Je tady hodně předmětů od vašich žáků?

Jsou zde některé od našich studentů a jiné, které používáme jako pomůcky pro výuku. Nakupujeme je v železářstvích nebo hračkárnách, protože speciálních pomůcek se u nás moc nedělá. Pak tady jsou ještě výrobky ze stavebnice Merkur, ty nám zapůjčil přímo výrobce. S ním máme už několikaletý kontakt, na podzim jsme byli na výstavě u nich a letos poskytli oni svou putovní výstavu pro naše účely.

 

Takže lze říci, že v praxi aplikujete Komenského výrok „škola hrou“?

Snažíme se o to, abychom strojírenským oborům přiblížili to, co se právě učí. Aby studenti viděli vyučované principy v pohybu a v činnosti. Pak je to o to více baví.

 

Předpokládáte, že vaši studenti budou častými návštěvníky této výstavy?

Určitě, už proto, že se na ní podíleli. Dopravili sem spolu se mnou a zprovoznili řadu exponátů. A určitě se přijdou podívat i nižší ročníky.

 


 

 


 

 


 

 

 

 

Obdivovatelem technických hračiček je i historik Miloš Lopaur, který se také na přípravě výstavy podílel. „Máme tady například autíčka, která jezdí na stlačený vzduch. Tato technologie není neznámá ani v reálném světě. Skutečně dnes jezdí prototypy aut, které nemají spalovací motor a jsou poháněny stlačený vzduchem. Tudíž jsou velmi ekologické. Zatím je ovšem jejich výroba teprve v začátku.

Dále jsou tady věci logické, matematické, různé skládačky, máme tu dokonce skoro perpetum mobile, které funguje na indukci a je podporováno sluneční energií. Formou hraček a pomůcek se snažíme přilákat zejména mládež, aby ji to inspirovalo k zájmu o technické předměty.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimo vystavené exponáty je pro návštěvníky připravená i počítačová prezentace. Jedná se zejména o grafické programy, které si návštěvníci mohou vyzkoušet na vlastní kůži. Výstava je otevřena od 25. března a její ukončení je plánováno na 25. května.