Když vyjde dotace, změníme náměstí

ROP neboli také regionální operační program umožňuje obcím získat až sedmdesát procent finančních prostředků potřebných na budování a rekonstrukce.  

I Bystřice nad Pernštejnem využila možnost obdržet dotaci z kraje. Pokouší se dostat peníze na revitalizaci veřejných prostranství v centru města. „Pod tímto tajemným názvem se skrývá jednak komplexní rekonstrukce celého Masarykova náměstí, včetně zpevněné plochy, komunikací a inženýrských sítí, dále nové osvětlení a to i vánoční, pořízení nového mobiliáře a jako třešnička na dortu by tu měla vzniknout vodní kaskáda na středovém ostrůvku“, přiblížil plány bystřické radnice místostarosta Josef Vojta. Navíc by měla být dešťová voda ze střech domů svedena do kanalizace. To v současné době citelně chybí, což přináší zejména v zimních měsících časté problémy.

 

Vodní kaskáda, která je pro mnohé nečekaným překvapením, by měla vzniknout mezi morovým sloupem a kašnou. Jde vlastně o jakousi umělou řeku, od které si radní slibují oživení a zatraktivnění středu náměstí.

 

Nejsou to ale jediné změny, která centrální náměstí čekají. Podle projektu by mělo být vysazeno více zeleně, čímž v dolní části vznikne zcela nová klidová zóna. Přibude i malá fontánka. Naopak některá stávající parkovací místa by měla být zrušena a nahrazena parkovou úpravou.

 

Návštěvníci Bystřice nad Pernštejnem se ovšem nemusí bát, že nebudou mít kam odstavit svá vozidla. Plány zahrnují i vytvoření zbrusu nového parkoviště pod poliklinikou a současně vybudování průchodu z této lokality přímo na Masarykovo náměstí. Tím by byla částečně odkloněna automobilová doprava z centra města.

 

„Finanční náročnost tohoto projektu je osmdesát pět miliónů korun a v případě, že se nám podaří získat z regionálního operačního programu dotaci, začali bychom s jeho realizací na jaře příštího roku“, upřesnil Josef Vojta. To, jestli bystřičtí potřebnou finanční injekci z kraje získají, by mělo být jasné do konce června. Podle místostarosty jsou jejich šance asi padesátiprocentní.

 

Náměstí je pro města tou nejdůležitější částí. Na tomto místě probíhají oslavy, trhy a všechny důležité akce. Každá změna je většinou přijímána s rozpaky a nedůvěrou. Věřme, že plánovaná rekonstrukce  Masarykova náměstí bude změnou k lepšímu.