Rybenské perničky

Taky se Vám zdá, že při zvuku tohoto jména cítíte na jazyku sladkou a kořeněnou chuť perníčků? Nenechte se zmýlit, Rybenské perničky nemají s tímto pečivem nic společného. Jsou to rulové skalní útvary, nacházejí se asi jeden a půl kilometru západně od Pusté Rybné v nadmořské výšce 748 metrů nad mořem.

Jejich název se vysvětluje dvojím způsobem, můžete si vybrat, který se vám bude líbit víc.

Podle jednoho jsou perničky odvozeny od slova „perna“, což bylo oddělení ve stodolách, kde se uchovává a drtí obilí. Podle pověstí se zde ukrývali lidé z okolí před Švédy a sebou si vynášeli nahoru obilí a vodu. Na vrcholu třeli zrní ve zvláštní kamenné vydrolině, v další těsto míchali. Na úpatí skal byl rozdělán oheň, na kterém tento nekvašený chleba pekli.

Podle jiných pověstí je velký kámen na vrcholu skály označován jako kamenný stůl a prohlubeniny v něm jako obětní mísy z pohanských dob. Jméno skalního útvaru je spojováno s bohem Perunem.

Pokud byste si chtěli Rybenské perničky prohlédnout a přitom nejste zdatnými turisty, je nejlepší dojet autem do Pusté Rybné. Určitě vás hned při příjezdu upoutá její dominanta – kostel Svatého Bartoloměje z roku 1842 a evangelický kostel z konce devatenáctého století. Auto si necháte na parkovišti u místního hostince . Půjdete po červené značce a cestou potkáte ještě jednu zajímavost, která se v Pusté Rybné nachází. Tou je osmiboká stodola, o které se traduje, že byla prvním shromaždištěm tolerovaných církevníků a místem vysluhování svaté večeře páně pod obojím způsobem. V současné době v ní pan Smělý sestavil expozici starých zemědělských strojů a nářadí, kterou si můžete prohlédnout po předcházející telefonické dohodě. Vaše další cesta povede zpočátku mezi loukami, později hustými smíšenými lesy. Je to velmi pěkná procházka mírně do kopečka.

Rybenské perničky poznáte snadno. Jsou to dva oddělené skalní bloky s výškou stěn šestnáct a osmnáct metrů. Na vrcholech byly postupným zvětráváním vytvořeny skalní mísy – lidově perničky- největší má průměr 50-60 centimetrů a hloubku 20 centimetrů.

Zpět se vrátíte stejnou cestou a v ubytovacím hostinci si můžete dát občerstvení. Vřele doporučuji, my jsme byli s jejich kuchyní velmi spokojení.

Tak šťastnou cestu!