Malinská skála

Malinská skála je jednou z těch skal, které se mohou pochlubit nádherným výhledem ze svého vrcholu. Netvoří ji ale pouze jeden vrchol, neboť se skládá ze čtyř velkých a několika menších skalních útvarů.

 

Nachází se asi 1,5km severozápadně od Blatin ve výšce 811 metrů nad mořem. Pro svou snadnou dostupnost je hojně navštěvovaná turisty, což jsme poznali i my v době, kdy jsme ji navštívili. Na vrchol, odkud byl nejkrásnější výhled, byla doslova fronta. Naštěstí zde nevládla nervozita, která by přešla ve vzájemné strkání. To by nemuselo dobře dopadnout.

Výhled je opravdu jedinečný. Blatiny, Křižánky, Samotín, Sněžné, Buchtův kopec, Pasecká skála, Drátník, Čtyři palice. Dokonce můžete v dálce zahlédnout i studnické stožáry.

Největší ze skalních útvarů tvořící Malinskou skálu se nazývá Výspa. Její stěny dosahují výšky dvaceti metrů a často tam můžete zahlédnout horolezce, kteří se snaží dosáhnout vrcholu poněkud obtížnější cestou, než běžný turista. Horolezecká činnost je kromě Výspy povolena ještě na Srnčí věži, Škuneru a Buldoku.¨

 

 

 

 

Lesní porost zde tvoří samozřejmě smrk, ale najdete tu i buk, jedli, břízu, borovici a jeřáb, jehož jasně červené plody jsou ozdobou Malinské skály i přilehlého okolí. Rostou tu také mechy a lišejníky, traviny a kapradiny. Pokud jdete na výlet s malými dětmi, určitě oceníte, že se tu hojně vyskytuje maliní a borůvčí. Jejich plody se dá úspěšně ucpat uplakaná dětská pusinka. Caparti jsou tak odměněni za obtížný výstup a příště s vámi určitě zase rádi půjdou na nějakou tu skálu.

Z ptáků zde můžete zahlédnout a taky uslyšet datla černého. Kromě něj tady hnízdí puštík obecný, káně lesní, jestřáb lesní, krkavec velký a výr velký.

Na Malinskou skálu se z Blatin můžete bez větších obtíží dostat po červené turistické značce. Váš výstup bude odměněn úžasným výhledem do okolí. A pokud snad bude slibovaný výhled překažen hustou mlhou nebo černými, dešťovými mraky, zbude vám alespoň vzpomínka na prima procházku.