Počasí horolezcům přeje

Protože letošní svátky připadly na úterý, mnohý milovník skal si vzal v pracovní pondělí dovolenou a prodloužil si tak víkend.

Kdo se rozhodl obětovat den dovolené, jistě nelitoval. Slunečné počasí přeje nejen turistům, ale i horolezcům. Nejznámější skály byly doslova v obležení. U Drátníku, tradičního ráje horolezců, téměř nebylo k hnutí. Každý si chtěl znovu vytrénovat po zimě ochablé svaly a vyzkoušet svou sílu a dovednost. Netýkalo se to pouze těch starších, na skále trénovaly i děti.

Parkoviště u nedalekých Blatin bylo plné aut a skoro každý se zastavil na nějaké to jídlo nebo pití v místní hospůdce a kavárně. Je až s podivem, že majitelé takovýchto zařízení se nesnaží o větší výběr jídel. Cpát dítě tlačenkou s cibulí nebo dršťkovou polívkou není zrovna ideální. Je pravda, že po náročném výkonu přijde k chuti všechno, ale možností další volby by jistě nikdo nepohrdl.

V obležení ale nebyly pouze velké skály. Pozornosti turistů a horolezců se těšily i ty menší, jakou je třeba Vávrova skalka u Pohledce. Ačkoliv její rozměry nejsou nikterak úctyhodné, svou sílu si můžete vyzkoušet i zde. A pokud horolezectví zrovna nefandíte, zkuste to zadní cestou, kterou se i naprostý amatér dostane lehce na vrchol. Výhled na rozkvetlou Vysočinu je k nezaplacení. A příjemné chvilky v přírodě si zde spolu s vámi mohou užít i děti.