Holanďané byli řemeslníky nadšeni

Holanďané byli řemeslníky nadšeni

V Novém Městě na Moravě proběhla první akce organizovaná Horáckým sdružením lidových řemesel kraje Vysočina.O tom, že byla úspěšná, svědčí i velký zájem turistů z Amsterodamu, kteří nešetřili chválou. Předseda sdružení, Richard Klauda, přijal úlohu tlumočníka a odpověděl hostům na spoustu zvědavých otázek. Spokojeni byli i obyvatelé Nového Města na Moravě. Mnohé z nich zaujaly textilní výrobky včetně plstěných klobouků a hlavně ukázka předení na kolovratu, který dnes už známe jen z pohádek. Své příznivce našel na Vratislavově náměstí i řezbář a jeho dřevěné figurky a reliéfní tvorba. Chybět nemohli ani novoměstští včelaři. Spousta druhů medu, tolik oblíbená medovina a navíc ukázky práce voskařů, to vše bylo k mání. Pomyslnou třešničkou na dortu byla ochutnávka plátků jablek namáčených v medu, tedy zdravého a zároveň osvěžujícího mlsání.

Richard Klauda sice neprodával ani nepředváděl, i když i on má s řemeslem spoustu vlastních zkušeností. Byl oním nepostradatelným mužem v pozadí, který vše vymyslel, naplánoval a zorganizoval.

První otázka se sice netýká konané akce, ale nedá mi to, abych se nezeptala. Jak se vám líbí Vratislavovo náměstí s novými borovicemi?

Všichni přítomní řemeslníci hodnotí velice kladně výměnu borovic. Celé náměstí se nejen prosvětlilo, ale také opticky zvětšilo svoji rozlohu. Naši řemeslníci disponují bohatými poznatky z různých druhů center našich měst, kde se účastní jednotlivých akcí. A Vratislavovo náměstí má ojedinělou architektonickou zvláštnost ve svém uspořádání - díky mistru Makovskému a jeho uměleckému a technickému řešení. Dnes tomuto záměru říkáme „estetizace životního prostředí“. Názory oponentů a odpůrců této změny jsou různé povahy. Od těch osobních – zviditelnit se, až po politické a nebo jen tak, být vždy a v každém případě v opozici. To vše stejně nakonec „odnese čas“, jak se zpívá v jedné písničce.

Co je cílem akcí pořádaných vaším sdružením?

Chceme hlavně širokou veřejnost seznámit s tradičními lidovými řemesly včetně práce s přírodními materiály a tím i šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí. Dokumentujeme tím dovednost našich předků, jejich citu pro materiál včetně stylové čistoty lidové tvorby. Navíc provádíme i osvětovou činnost. Poukazujeme na možnost vhodného trávení volného času ve smyslu kultivace všedního života spoluobčanů a jejich vztahu ke kráse, neboť „kdo tvoří – neničí“.

Jak dopadlo první setkání s řemeslníky?

Přes počáteční nepříznivé počasí doprovázené dešťovými přeháňkami, kdy byli řemeslníci nuceni dvakrát se přesunout do vestibulu muzea, nakonec vše dobře dopadlo. V sobotu už se příroda umoudřila a sluníčko přivedlo na Vratislavovo náměstí velké množství zájemců. Pořádání dvoudenní akce bylo dobrou volbou. Velice často zazněly i dotazy, kdy se tato akce bude konat příště.

A můžete prozradit kdy?

Plánované akce by měly probíhat každý měsíc a to v pátek od 9 do 16 a v sobotu od 9 do 13 hodin. Ta nejbližší je připravena na 30. a 31. května. Chtěl bych podotknout, že časové rozložení nijak neovlivní pořádání novoměstských jarmarků, kterých se taktéž účastní i naši řemeslníci. Rádi bychom získali větší podporu pracovníků vyšších orgánů města, kteří se podílí na tvorbě novoměstské kultury. Je sice pravdou, že „kdo nic nedělá, nic nepokazí“, ale také kdo dělá jen to, co mu přikazují pouze jeho pracovní povinnosti, tak nikdy nevytvoří nic nového.

 

 

Snad se nám povede nakonec docílit toho, že se na Vratislavově náměstí budou pravidelně setkávat spokojení návštěvníci i řemeslníci. V letních měsících budou tato setkání navíc vhodným doplňkem pro turistickou návštěvnost Nového Města na Moravě a jeho okolí.