Den s harmonikou

To je název akce pořádané v sobotu 10. května v Kulturním domě Nové Město na Moravě. Je určena všem příznivcům a vyznavačům akordeonů a heligonek. Už od desáté hodiny ranní čeká zájemce výstava a burza harmonik spojená s poradenstvím. Ve dvě hodiny se ozvou první tóny, harmonikáři zahrají všem pro dobrou náladu. No a devatenáctá hodina už bude patřit orchestru Akordeonové akademie z Francie.

„Celkem dvacet pět harmonikářů a heligonkářů by mělo do Nového Města na Moravě v sobotu přijet představit zde své umění“, říká organizátor Ing. Robert Trčka.

Vloni jste pořádal „Setkání harmonikářů“, jde letos o druhý ročník s jiným názvem?

Dalo by se říct, že to volně navazuje. Ale tentokrát nejde o klasické setkání, na kterém dojel a vystoupil, kdo chtěl. Je tu hlavně časové omezení kvůli plánovanému večernímu koncertu. Takže se všichni museli letos přihlásit předem a na základě přihlášek jsme vytvořili určitý program. Můžu prozradit, že přijede například velice zajímavé dívčí kvarteto ze ZUŠ Havlíčkův Brod.

Existuje na Žďársku nějaké sdružení harmonikářů?

Ne, nic takového tady není. Ale určitě by to nebylo špatné.

Má zde harmonika nějakou tradici?

Moc velkou určitě ne. Ale máme tu několik šikovných harmonikářů i heligonkářů. Mnohem větším počtem se ale může chlubit Velkomeziříčsko. Ve Lhotkách se konal vloni už třetí ročník „Setkání harmonikářů“. Sešlo se zde padesát pět harmonikářů, které si přišlo poslechnout přes osm set lidí. Začínalo se večer v sedm hodin a trvalo to až do rána.

Vy sám jste také harmonikář?

Hraji také, ale jsem vyloženě amatér. Baví mne to už od dětství. I proto bych chtěl vybudovat v Novém Městě novodobou tradici. Jejím smyslem je „zachránit“ harmoniku a heligonku. Je to nástroj, který už pro mladou generaci není moc atraktivní. A například tady v hudebních školách se už heligonka ani nevyučuje, což je velká škoda.

Uslyší posluchači i všech dvacet pět harmonikářů najednou?

To ne, takhle to funguje při setkání. Tentokrát jde ale o přehlídku. Budou se střídat heligonky i akordeony. Všechno jsou to amatéři. Včetně orchestru z Francie, který hraje už od roku 1963.