Kam o víkendu?

Kam o víkendu?

Jestliže nemáte ještě doposud jasnou představu o tom, jak a kde budete trávit dny volna, pak vám možná budeme moci trochu napovědět a ulehčit vám tak těžké rozhodování.   

Tak co třeba do Krátké? V sobotu se tam totiž bude konat v pořadí už čtvrtý „Krátecký jarmark“, který je tentokrát plně v režii Správy CHKO Žďárské vrchy a Českého svazu ochránců přírody Žďár nad Sázavou.

Hlavním tématem této akce je dřevo, strom, les a vše, co s tímto souvisí. I proto zde nebude na programu pouze prodej tradiční řemeslné výroby, ale proběhne tu i osvěta v oblasti ochrany přírody a krajiny.

Vše by měli v deset hodin zahájit muzikanti z Křídel, kteří budou hrát po celou dobu trvání jarmarku. Vesnickou kapelu občas prostřídá harmonikář.

Žďárský soubor Cupitálek vystoupí s literárním pásmem o hodinu později. Ve třináct hodin pak přidá ještě pohádku „O čarodějnici Hanině“.

Pro velký úspěch je naplánována znovu, a tentokrát dvakrát, ukázka výcviku dravců na louce pod Drátníkem. Manželé Kuchyňkovi ze Žlebů předvedou své svěřence ve dvanáct a v patnáct hodin.

Čtrnáctá hodina bude zase patřit zdejšímu Sboru dobrovolných hasičů a jejich historické stříkačce. Snad je prastará technika nezradí a chystaný požární útok bude proveden bez jediné chybičky.

Pokud jste zatím neměli příležitost projít si zdejší naučnou stezku, pak rozhodně přijeďte do Krátké na šestnáctou hodinu. Chybět nebude ani zasvěcený průvodce.

Anketa soutěže „Strom Žďárských vrchů“ bude pokračovat i zde. Účastníci jarmarku budou moci dát svůj hlas jednomu z deseti finalistů.

Součástí jarmarku bude i výstava o lese, na které se spolupodílely i Lesy ČR. Návštěvníci tady najdou kromě jiného i umělé hnízdní dutiny a přírodní „byty“ ve stromech. Česká společnost ornitologická zase připravila tzv. „datlí trenažér“. Jde vlastně o názornou ukázku, jakým způsobem si datlovitý pták dokáže získávat potravu. Ptačí laskominy tu ale nahradí bonbóny ve tvaru žížalek, které budou děti, coby datlové, získávat a následně i pojídat.

Stánky s řemeslnými výrobky také nebudou chybět. Hlavně děti se mohou těšit na setkání s výrobcem dřevěných hraček z Krouny, Zdeňkem Bukáčkem. Pod jeho bedlivým dozorem si budou moci dřevěné hračky samy namalovat podle vlastních představ. A jak jistě uznáte, taková osobně dotvořená hračka potěší dvojnásob.

A možná ještě jedna zajímavost. Jeden ze stánků bude věnován pozoruhodným výrobkům ze dřeva, které se používaly v minulosti. Vystavené exponáty patří do sbírek Horáckého muzea z Nového Města na Moravě.

Další pozvánka je taktéž na sobotu, tentokrát do galerie ART Chrudim. Úplně poprvé zde budou vystavovat otec se synem, a sice Jan a Ondřej Svobodovi. Vernisáž proběhne od patnácti hodin, a to za přítomnosti obou autorů. Výstava potrvá až do 31. července.

No a v neděli budeme pokračovat v jarmarcích. Tentokrát se z Krátké přestěhujeme do Sněžného, kde nás čekají nejen stánky a řemeslníci, ale také vystoupení skupiny historického šermu TAS Velké Meziříčí nebo členů Klubu historických kol. Atmosféru tradičních jarmarků navodí i dobová hudba Camerata, flašinetář a nezbytní kejklíři. Pro potěchu trávících traktů zde budou připraveny pochoutky sladké a slané, včetně točeného piva a opékaného selete. Začíná se v devět.