Zítra nás čeká nejdelší den v roce!

Zítra nás čeká nejdelší den v roce!

Všichni ti, kteří nejsou příznivci dlouhých zimních večerů, si zítra zaručeně přijdou na své. Celých šestnáct hodin a dvaadvacet minut potrvá sobotní den.

Nastává nám letní slunovrat, kdy je slunce na vrcholu své síly. Keltové v tento den slavili svátek „Midsummer“. Věřili, že „Bohyně matka je ve vysokém stupni těhotenství a bůh je na vrcholu svého mužství a je uctíván jako nejvyšší slunce“.

„Midsummer“ byl opakem sabatu „Yule“, tedy zimního slunovratu. V obou případech v tento den spolu zápasili král Cesmína, tedy bůh odcházejícího roku s Dubovým králem, bohem roku přicházejícího. Na svátek „Yule“ vyhrává Dubový král, o letním slunovratu zase vítězí král Cesmína a jeho sok je tentokrát poražen. Staří Keltové si potrpěli na dramatizaci souboje. Bojující bohové měřili své síly uvnitř kruhu přihlížejících. Ti nakonec nejen oslavovali vítěze, ale také truchlili nad poraženým.

Ať už jste příznivci keltských tradic či nikoliv, jedno je jisté. Začíná nám astronomické léto a s ním přicházejí prázdniny a dovolené, pobyty u vody i na horách, odpočinek nebo sport, prostě všechno to, co nám přináší potěšení a relaxaci. Tak si letošního léta užívejte plnými doušky!