Naučná stezka Metodka byla slavnostně otevřena

Naučná stezka Metodka byla slavnostně otevřena

Přestřihnutí pásky se zúčastnili všichni, kteří mají na vzniku nové a jediné naučné stezky na Věcovsku největší zásluhu. Její duchovní otec Josef Svoboda, starosta Věcova Zdeněk Vraspír, podplukovník ve výslužbě Pavel Koutenský a vedoucí IC Nové Město na Moravě Jaroslava Šmídková.

Okružní naučná stezka se vine okolo vrchu Metodka v nadmořské výšce 788m. Je možné ji absolvovat ze dvou výchozích bodů. Ať už zvolíte Koníkov nebo Odranec, čeká vás tři a půl kilometru dlouhá pouť s patnácti zastaveními. Tedy spíše se čtrnácti, protože jeden z naučných panelů byl spolu s odpadkovým košem odcizen pár dní před slavnostním přestřižením pásky. „Nějací vandalové nám sebrali panel nazvaný „Zemědělství a proměny krajiny“,“ posteskl si starosta obce Věcov Zdeněk Vraspír. „Nejdříve zmizel odpadkový koš a ve čtvrtek nakonec i cedule. Někomu to tady asi vadilo. Zatím jsme na místo postavili provizorní papírovou ceduli, kterou budeme muset časem nahradit něčím stabilnějším.“

 



Věcovští se činem vandalů ale odradit nedali a uvažují i o postupném doplnění naučné stezky. Ať už by šlo o další, možná i mobilní naučné panely nebo o posezení se stolkem a lavičkou, kde by si uondaní turisté mohli dát svačinu a trochu si odpočinout.

 


 


„Vybudovat tuto naučnou stezku bylo poměrně finančně náročné, náklady se vyšplhaly na sto padesát tisíc korun,“ říká Zdeněk Vraspír. Vše ale věcovští dotáhli až do zdárného konce a v sobotu se mohla naučná stezka poprvé otevřít pro veřejnost. A aby ze slavnostního ceremoniálu měly něco i nejmenší návštěvníci, připravila pro ně obec malou soutěž. Ke každému zastavení dostaly jednu otázku, na kterou nebylo nijak těžké odpovědět. A k dobré náladě určitě nemálo přispělo i slunečné počasí.

 


 


Stezka je konečně otevřena, a tak pokud budete mít čas a náladu nebudete zrovna vědět, kam na výlet, vydejte se na Metodku. Ať už na kole nebo po svých.