Se Samari do Samařova

Se Samari do Samařova

Tak možná nejdříve trochu o tom, co je to vlastně Samari. Jde o zlínskou dobročinnou organizaci, která pomáhá těm, kteří si sami pomoci nemohou. Jedna z mnoha jejich aktivit směřuje do Bangladéše.

A co má společného Zlín, Bangladéš a Vysočina? Spojovacím článkem je cyklistické putování, které proběhne od v době 6. do 11. července. Více než tři sta šedesát kilometrů ze Zlína do Samařova chtějí organizátoři ujet za šest dní.

První den cestování, tedy v neděli pojedou ze Zlína přes Luhačovice do Uherského Hradiště. V pondělí se vydají do Vyškova a z něj vyjedou v úterý, směr Tišnov. Středa zastihne cyklisty na cestě do westernového městečka Šiklův mlýn a do Nového Města na Moravě. Z Vratislavova náměstí odstartují ve čtvrtek ráno. Namířeno mají přes Žďár nad Sázavou do Havlíčkova Brodu. Odtud se v pátek vydají do Samařova, malé obce nacházející se v okrese Chrudim.

Režim dne je neměnný. Ráno v 7,30 snídaně, od 8 do 13 hodin se pojede první etapa, mezi 13 a 14 hodinou čeká účastníky „Rally Samari“ oběd, ve 14 hodin opět nasednou na kolo a šlapat budou až do osmé hodiny večerní. Pak dostanou večeři a přichází večerka.

Pokud byste se chtěli zúčastnit aspoň jedné části tohoto cyklistického putování, budete nadšeně vítáni. Startovné činí symbolickou jednu korunu za kilometr a kromě toho, že prospějete svému zdraví, zasloužíte se i o dobrou věc. Výtěžek z celé akce bude totiž použit na vzdělání dětí v Bangladéši. Pro ně představuje vzdělání jedno z řešení problémů chudoby. Získají tak větší šance na budoucí pracovní zařazení. No a kdyby vaše dobročinnost sahala ještě o něco dále, můžete si jedno z dětí na dálku adoptovat. Bližší informace na www.samari.cz .

Trasa v oblasti Vysočina a Českomoravská vrchovina, protíná Dolnosvrateckou hornatinu, Žďárské vrchy a Železné hory.