Oprava kostela stála více než milión korun

Oprava kostela stála více než milión korun

Farním kostel sv. Vavřince v Bystřici nad Pernštejnem září novotou. Průčelí chrámu, které bylo dlouhodobě kazem na kráse této dominantní stavby Masarykova náměstí, už je konečně takové, jak má být.

Rekonstrukce byla iniciována jak farností, tak i představiteli města Bystřice nad Pernštejnem. Město samotné na její realizaci uvolnilo ze svého rozpočtu částku čtyři sta tisíc korun. Celkové náklady činily podle slov místostarosty Josefa Vojty jeden milión dvě stě tisíc korun. Na investicích se podílel i kraj Vysočina a ministerstvo kultury, jejichž dotace nemálo přispěly ke zvelebení bystřického kostela.

Opraven byl nejen rozpadající se sokl chrámu, ale zcela novou tvář dostala i centrální plocha před kostelem, která byla pokryta kamennou dlažbou. „Vše bylo děláno v kontextu celkové rekonstrukce náměstí,“ uvedl Josef Vojta.

Před kostelem zatím chybí zlacený kříž, který spolu s litinovým oplocením a brankami vedoucími k zadnímu traktu kostela prochází taktéž celkovou rekonstrukcí. Během měsíce by se ale vše mělo objevit na svém původním místě.

 


Podle původních záměrů radnice měl být veřejnosti zpřístupněn i zadní trakt kostela, ve kterém by mohla vzniknout zajímavá klidová zóna. Této myšlence ovšem není farnost nakloněna a tak bude tento objekt uzavřen a běžný návštěvník se sem ani v blízké budoucnosti nepodívá.