Dočká se Zelená hora parkoviště?

Dočká se Zelená hora parkoviště?

Každý, kdo chce navštívit památku UNESCO na Zelené hoře, musí udělat i něco pro své zdraví. Protože přímo u kostela svatého Jana Nepomuckého je jen malé parkovišťátko a není možné vozidlo odstavit kdekoliv jinde, je nutné použít odstavné parkoviště u zámku a zbytek cesty absolvovat pěšky.

Většině z nás trochu pohybu určitě nečiní žádné problémy, ale jsou mezi námi i lidé s omezenou hybností, pro něž je zdolání Zelené hory poněkud tvrdší oříšek. Toho jsou si dobře vědomi i na žďárské radnici, kde uvažují o vybudování parkoviště ne sice přímo u památky, ale přece jen o něco blíže.

Poblíž nově postavených řadovek by měla vzniknout velká odstavná plocha pro autobusy i osobní auta zároveň s novým sociálním zařízením. Invalidní občané by to mohli mít ještě o něco blíže. Parkoviště pro ně je plánováno před hřbitovem, odkud to je k památce už jen „co by kamenem dohodil“.

Tyto plány ovšem nebudou realizovány v nejbližší budoucnosti. Nejde tentokrát pouze o tolik potřebné finance. Nutná jsou i jednání s památkáři, kteří se k tomuto problému budou muset také vyjádřit. Komunikace s památkáři je podle žďárské radnice běh na dlouhou trať. Navíc se budou muset vyřešit ještě další majetkoprávní záležitosti.

Kromě památkářů proti plánovanému parkovišti protestují i někteří obyvatelé zmíněné lokality. Radnice ale slibuje, že by se jich vybudovaná odstavná plocha neměla nikterak dotknout. Chtějí ji od zastavěné části odclonit lesoparkem, který by omezil případný negativní dopad.

„Každý rok dáváme z rozpočtu města pět miliónů na úpravu okolí Zelené hory a kraj přidává další milión“, říká starosta Jaromír Brychta. „Postupně by tu měla vzniknout i nová naučná stezka dlouhá téměř pět kilometrů. Letos by mělo být dobudováno veřejné osvětlení, nasvětlení památky a další osázení zelení.“