Král lesa

Král lesa

Kterápak houba vládne našim lesům? Jestli si myslíte, že jsou to takzvané hřiby pravé neboli smrkový, dubový, borový a bronzový, pak jste na velikém omylu. Bezkonkurenčním králem našich lesů je totiž hřib žlučník.

Nenechte se nachytat hezkou tvářičkou a královským vzezřením. Na pohled nádherný hříbek dokáže pokazit chuť jakéhokoliv pokrmu. Jak uvádí atlasy hub, jedovatý není. Ale zkuste si ho přidat třeba mezi sušené houby. Zaručeně budete muset vše, co jste nasbírali, beze zbytku vyhodit. Roztřídit a vyřadit jej je zhola nemožné. 

Pokud dáte na „babské rady“ a budete hřib žlučník máčet v mléku nebo opakovaně ve vodě zjistíte, že na své hořkosti naprosto nic neztratil. A nebyly prokázány ani žádné z léčivých účinků, které se této houbě dříve přisuzovaly. Kdysi se dokonce tradovalo, že obsahuje látky, které dokážou omezit růst mozkového rakovinového nádoru.

                           

Mezi častými návštěvníky lesa získal hřib žlučník spoustu přezdívek. Hořčák, žlučák, hořčík, podhřibnice a dokonce i satan, i když s tím pravým hřibem satanem nemá vůbec nic společného.          

 

Hřib žlučník lze nalézt snad všude. Dokonce, i když je sucho a lesy jsou téměř prázdné, o „žlučáky“ doslova zakopáváte. Většinu houbařů pak přivádí téměř k šílenství. Radost z toho, že našli nějakou houbu, jim zkazí její výrazná, svíravě hořká chuť. Oblíbený tedy rozhodně není, ale zato jich roste v našich lesích spousta. Rozhodně jim vládne. A ten, kdo vládne, je králem.