Na Dářko připlují dračí lodě

Na Dářko připlují dračí lodě

V sobotu a v neděli, 23. a 24. srpna, se na rybníku Velké Dářko objeví zajímavá plavidla. Začíná totiž „Závod dračích lodí aneb víkend plný zábavy“.  

Akce pořádaná Windsurfing clubem navazuje na úspěšný loňský ročník a tentokrát budou zúčastnění bojovat o „putovní trofej dračí lodě“.

Ačkoliv má žďárský Windsurfing club pouhých sedm členů, práce zvládne hodně. Na závody jezdí od Chebu až po Ostravu a úzce spolupracuje i s Českou asociací dračích lodí. Takto se dvanáct a půl metru dlouhé lodě, obsluhované dvaceti pádlujícími s jedním bubeníkem a jedním kormidelníkem, dostaly až na Velké Dářko.

Poprvé se tato plavidla objevila před více než dvěma tisíci lety v Číně a v současnosti se tomuto zajímavému sportu věnuje přes padesát miliónů sportovců. I když je pořízení takovéto lodě finančně poměrně náročné, minimální cena činí dvě stě padesát tisíc korun, obliba dračích lodí neklesá, spíše naopak.

O víkendu se na Velkém Dářku utká dvacet sedm posádek. Pět z nich je dokonce ze Žďáru nad Sázavou. Podle Vladimíra Ehla, prezidenta Windsurfing clubu, je mezi nimi i spousta amatérů, kteří v životě nedrželi pádlo v ruce. „Samozřejmě jsou tu i zkušení vodáci, ale je to hlavně závod amatérů. Dvě hodiny před závodem mají závodící možnost si vyzkoušet jízdu na lodi a zpravidla zjistí, že to není zase tak náročné. “

Dvoudenní maraton odstartuje hlavní závod spojený s doprovodným programem. Pro děti i dospělé jsou připraveny různé soutěže, divadlo, ukázky historického šermu, stánky plné nejrůznějšího zboží a další atrakce. Večer pak rozpálí diváky i závodníky rocková kapela „Fousatej hat“ a ve dvaadvacet hodin rozzáří noční oblohu slibovaný mega ohňostroj.

Ani neděle se nedá zahanbit. Přinese pravý a nefalšovaný „Dětský den“, na kterém se mezi sebou utkají posádky dračích lodí z dětských domovů. A chybět opět nebudou ani soutěže. Vše doplní divadlo, tolik oblíbený skákací hrad, ukázka hasičské techniky a historická stříkačka.

Dvoudenní vstupné na osobu činí 100Kč, děti od šesti do patnácti let zaplatí o polovinu méně. V neděli se vstupné sníží na 50Kč za osobu a děti mají vstup zdarma.

Po dobu konání „Závodu dračích lodí“ bude uzavřena silnice ze Škrdlovic až po hráz Velkého Dářka. Toto omezení se bude týkat i cyklistů, jejichž objízdná trasa bude vyznačena.