Bezbariérová trasa díky nízkopodlažnímu autobusu

Bezbariérová trasa díky nízkopodlažnímu autobusu

Tělesně postižení v Bystřici nad Pernštejnem budou moci od prvního října využívat v rámci městské hromadné dopravy takzvaný nízkopodlažní autobus. Toto vozidlo je díky své snížené podlaze vhodné zejména pro vozíčkáře.

Pořízení nízkopodlažního autobusu není zrovna nejlevnější záležitost a dopravní firmu „Zlatovánek“ přijde na bez mála čtyři milióny korun. Na této částce se bude podílet i samotné město Bystřice a to třemi sty tisíci korunami. Jejich finanční podpora je podmíněna tím, že autobus bude z devadesáti procent vázán na odjeté kilometry v rámci MHD po dobu šesti let.

Společnost s ručením omezeným „Zlatovánek“ zajišťuje městskou dopravu v Bystřici nad Pernštejnem již třetím rokem. Jejich služeb využívají především děti školou povinné a pak také starší lidé a tělesně postižení. Nízkopodlažní autobus už „Zlatovánek“ vyzkoušel v Litomyšli, kde jezdí ke spokojenosti cestujících od prosince loňského roku.

Nový nízkopodlažní autobus by měl být, stejně jako v Litomyšli, produktem firmy SOR, která je druhým největším výrobcem autobusů v České republice. Vývojem a výrobou prostředků hromadné dopravy se SOR začal zabývat v roce 1995.

Jak uvedl vedoucí odboru dopravy Jiří Daniel, „autobus, který bude jezdit v Bystřici nad Pernštejnem je určen pro třicet dva sedících a šedesát stojících cestujících.  Snížená podlaha je ve dvou třetinách vozidla.“ Zájem o prohlídku autobusu mají také pracovníci odboru sociálních věcí. Jejich zvědavost vede především obava, zda je vybraný dopravní prostředek opravdu vyhovující pro starší občany a hlavně tělesně postižené.

„Některá nástupní místa nejsou pro zdravotně postižené zrovna ideální“, říká místostarosta Josef Vojta. „Nový autobus zajistí cestujícím zvýšení komfortu v městské dopravě.“