Místo kostela Čertův kámen

Místo kostela Čertův kámen

Asi jeden kilometr západně od Cikháje se tyčí Tisůvka. Tento zajímavý skalní útvar má však ještě jeden název. Odpradávna jej místní přezdívají Čertův kámen.

Podle pověsti se v nedaleké vesnici Světnov měl kdysi stavět kostel. Zedníci dlouho sváželi na hromady fůry kamení, aby byl dostatek stavebního materiálu. Jednoho dne se rozhodli, že už je kamene víc než dost, a že se zítra pustí do stavby. Jaké bylo jejich překvapení, když ráno přišli a všechno kamení bylo to tam. Dlouho nikdo nevěděl, kam se podělo, až kluci, co se toulali po lese, přinesli zprávu, že na samém vrcholu kopce z ničeho nic vyrostla nová skála. Protože zedníci zapomněli večer říct "Pán Bůh rač nám naši práci požehnat“, získal stavební materiál do své moci čert a namísto kostela vytvořil skálu.

I když patří Tisůvka čertu, strach tam rozhodně mít nemusíte. Skalní útvar je lehce dostupný pro malé i velké. Bohužel kvůli vzrostlým stromům v okolí není možné daleko dohlédnout. Ale na kráse to Tisůvce rozhodně neubírá. Ba naopak. Uklidňující zeleň lahodí oku a navíc ukrývá spoustu překvapení. Třeba v podobě lahodných, modrofialových borůvek, kterých je tu tolik, že uspokojí i ty nejnáročnější labužníky.

Nadmořská výška Čertova kamene je 792 metrů nad mořem. Je vysoký 15m a dlouhý 58m. Úzká průrva jej dělí na dvě samostatné stěny. Jako všude ve Žďárských vrších, i zde převládá smrkový porost s příměsí buku, břízy a jeřábu. Skála je tvořena migmatitickými a biotitickými rulami.

Ačkoliv je zde horolezecká činnost povolena celoročně, lezci o Tisůvku nijak velký zájem nejeví. Zřejmě je nelákají snadno zdolatelné, nízké skalní stěny, které Čertův kámen nabízí. Snad jen ti nejmladší z toho mají ten pravý, adrenalinový požitek.