Kaplička ve Věcově už je požehnána

Kaplička ve Věcově už je požehnána

Zbrusu nová kaplička byla v neděli žehnána, nebo jak my laici říkáme svěcena, ve Věcově. Tato netradiční stavba vznikla zásluhou manželů Kadeřávkovkých, kteří jsou majiteli nedaleké agrofarmy.  

Jak vlastně vznikl nápad vybudovat kapličku v době, kdy se něco takového už moc nenosí? „Kaplička stojí proto, že si to usmyslela moje žena a kdo ji zná, ví, že je lepší její přání plnit ,neboť stejně nedá pokoj“, říká Miroslav Kadeřávek a jeho manželka Jana dodává: „pro kapličku jsme nejdříve vybírali asi dva roky místo a velikost. Měli jsme obavy, abychom nepostavili kýč. Začali jsme letos na jaře díky příznivému počasí a ochotě našich přátel.“

Místo, na kterém by měla budoucí kaplička stát, osobně vybral Miroslav Kadeřávek a sám také jako první přiložil ruku k dílu a vybagroval díru pro základy. Za pomoci mnoha známých a přátel teď ve Věcově stojí nová stavba, která budí zvědavost místních i turistů. „Hodně jsme ještě přemýšleli, jaký obrázek by měl kapličku oživit. Po mnohých nápadech jsme se se ženou shodli na obrázku svaté Rodiny. Chtěli jsme, aby obraz byl přijatelný ekumenicky, tedy pro evangelíky, katolíky i kolemjdoucí poutníky, ale pro nás i ekonomicky. Nakonec po poradě s otcem Jakubem Holíkem jsme se kontaktovali s malířem panem Jarošem, který nám obraz namaloval k naší spokojenosti“ objasňuje majitel agrofarmy.

 



Ukončení stavby ale ještě není všechno. Pokud má být kaplička opravdu kapličkou a má sloužit svému účelu, je třeba ji nechat vysvětit. „Oslovili jsme otce Jakuba Holíka z jimramovské farnosti, který nás s laskavostí převedl přes naše obavy a s nadšením nám pomohl zorganizovat slavnostní žehnání kapličky svaté Rodiny,“ pochvaluje si vstřícnost katolického kněze Jana Kadeřávková. „Žehnáním je dána kaplička do služby Pánu Bohu. Může potěšit kolemjdoucí poutníky a je také symbolem a oslavou rodiny.“

 




Na slavnostní akt se dostavili lidé z blízka i z daleka. Ne vždy se podaří takto spojit příjemné s užitečným. Tentokrát jakoby se i nebesa smilovala a po počátečním dešti zbylo jen umolousané slunce na obloze. Jak řekl pan farář, k požehnání je potřeba voda a modlitba. A ve Věcově nechybělo jedno ani druhé.