Muzeum plné pokladen

Muzeum plné pokladen

Ozdoby krámků, kaváren, cukráren a restaurací minulého století, konkrétně let 1900 – 1948, budou od 5. září až do 30. října k vidění v Městském muzeu v Bystřici nad Pernštejnem.

 

Pokladny nechybí ani v dnešních super a hypermarketech. Ale jednoduché plastové krabice se rozhodně co do krásy nemohou svým předchůdkyním vyrovnat. Původní „kasy“ lahodily nejen oku, ale i uchu. Zvonek ohlašoval namarkovanou částku a nejeden kupující, namísto aby sledoval narůstající účet, raději se zalíbením prohlížel nádhernou práci starých mistrů.

 

„Výstava registračních pokladen navazuje na dlouhodobou spolupráci mezi naším muzeem a Muzeem obchodu v Bratislavě. Budeme zde prezentovat exponáty jediného muzea ve střední Evropě, které je specializované na obchodní činnost. Od příštího týdne mohou návštěvníci zhlédnout jednak velmi esteticky nádherné a vyvážené pokladny a také spousty doprovodných věcí“, informuje vedoucí muzea PhDr. Vladimír Cisár.

 

 



 

Za výstavní prostory poslouží tentokrát chodba muzea a reprezentační místnost s nově zrestaurovanými malbami. „ V muzeu máme i nový mobiliář, který využijeme poprvé právě pro tuto výstavu. Chtěl bych za něj poděkovat vedení brněnské přírodovědecké fakulty. Dostali jsme od nich nádherný pozdně secesní nábytek a to vše pouze za odvoz,“ pochlubil se Vladimír Cisár.

 

Kromě historických pokladen snad budeme mít možnost připomenout si mimo jiné také původní platidla. „V naší expozici je poměrně slušná kolekce starých mincí i bankovek. Navíc vitríny, které jsme z Brna přivezli, jsou uzamykatelné, takže vystavit by je určitě nebyl problém,“ slibuje vedoucí muzea.