Národní krojový ples byl letos ve Žďáru naposledy

Národní krojový ples byl letos ve Žďáru naposledy

Neustále se zvyšující finanční nároky pořadatelů stejně jako čím dál méně vstupenek pro místní obyvatele, to jsou hlavní důvody skutečnosti, že město Žďár nad Sázavou neposkytlo Folklórnímu sdružení České republiky žádanou dotaci.

Poprvé po jedenácti úspěšných letech bude tedy Národní krojový ples přesunut do hlavního města Prahy. „V loňském roce jsme dali mimořádnou částku sto tisíc, letos jsme se vrátili k padesáti tisícům,“ říká starosta města Jaromír Brychta a pokračuje. „To je údajně málo. Ples vyšel pořadatele na více než jeden milión korun. Bylo zváno na čtyři sta VIP hostů a pro místní pak nebyly vstupenky. Raději bychom naopak viděli více souborů na úkor čestných hostů.“

„Mě osobně to, že bude ples přesunut jinam, velice mrzí, protože každý kraj má svůj folklórní festival, jen Vysočina nemá nic. Plesem jsme, dá se říct, festival nahrazovali,“ posteskla si místostarostka Žďáru Dagmar Zvěřinová.

Oba představitelé města se shodují na tom, že folklórní ples byl dokonalou „pastvou pro oči“ a skvělou reprezentační akcí. Nicméně finanční nároky Folklórního sdružení České republiky považují za megalomanské. „Jde sice o prestiž, ale je otázkou, jestli to hnát do takových rozměrů. Nejde přece o VIP přehlídku, ale o lidový folklór. A podle mého názoru se tento ples začal lidovým tradicím vymykat,“ prohlašuje Jaromír Brychta.