Kapr vede

Kapr vede

I když nejsme přímořským státem, přece jen si rádi pochutnáme na dobré rybě. A rybníků, říček a potoků máme u nás na Vysočině více než dost.

V krajině jeřabin se nachází téměř čtyři tisíce hektarů vodních ploch. V loňském roce odtud putovalo na naše stoly skoro dva tisíce tun ryb. Zcela bezkonkurenčně, co do množství, vedl kapr. Tvoří sedmdesát procent rybí produkce na Vysočině.

Další významnou rybou našich vod je pstruh duhový, kterého bylo vloni vyloveno dvě stě třicet dva tun a lín, který se vylovenými padesáti sedmi tunami řadí na místo třetí. Dalšími obyvateli našich vod jsou přistěhovalci siven americký, amur a tolstolobik, ale i naše štiky, candáti, sumci a okouni.

Rybníkářství na Vysočině má bohatou tradici. Zpočátku se ovšem rybníky zarybňovali přirozenou cestou a tak jejich prvními obyvateli byli pstruh, tloušť, jelec, hrouzek, proudník a mřenka. K nim později přibyl okoun, plotice, úhoř a štika. Kapr se k nám dostal až o něco později. Dnes je ovšem nekorunovaným králem našich vod.