Bramborová slavnost

Bramborová slavnost

V sobotu 27. září proběhne už druhý ročník Bramborové slavnosti spojené s biojarmarkem. Stejně jako vloni i letos se dějištěm této oslavy nejčastější plodiny z Vysočiny stává Vesnická památková rezervace Krátká.  

„Vloni to byl pilotní ročník, kdy jsme zkoušeli, jestli se vůbec akce tohoto druhu chytne a jestli o ni skutečně bude zájem,“ říká Šárka Bystřická z Českého svazu ochránců přírody Žďár nad Sázavou. O tom, že zájem opravdu byl, svědčilo množství lidí, kteří do Krátké zavítali.

Letošní druhý ročník přináší hned několik novinek. Program je rozdělen na dvě samostatné části. Po celý den si budou moci zájemci nakoupit jak biobrambory, biozeleninu a biopotraviny, tak i tradiční řemeslné výrobky. K utišení hladu bude uvařena bramboračka a jiné bramborové dobroty. Hlavně pro ty mladší návštěvníky připravují organizátoři bramborovou stezku s úkoly a tvořivé stanoviště, kde si mohou vyzkoušet práci s přírodními materiály. Ti starší si budou moci prověřit své znalosti v bramborovém kvízu. A chybět nebude ani výstavka o bramborách a předčítání pohádek a příběhů z časů našich babiček.

Kromě těchto aktivit čeká návštěvníky ještě doprovodný program. V deset hodin by měl být jarmark slavnostně zahájen, o hodinu později následuje povídání o bramborách a zemědělství. V pravé poledne ochutná odborná porota pokrmy soutěžící o titul Krátecký vošouch. Jde o jednu ze dvou soutěží, které jsou určeny pro všechny příznivce brambor a pokrmů z nich.“ Krátecký vošouch je soutěž kulinářská a rádi bychom vyzvali všechny kuchaře a kuchařky, aby přinesli jakýkoliv pokrm z bramborového těsta. Pokrm stačí přinést mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou, tříčlenná porota ochutná a vyhodnotí ten nejlepší, “ informuje Šárka Bystřická.

Druhá soutěž se jmenuje „Vo nejtěší bramboru“ a je určena všem malo i velkopěstitelům této úžasné plodiny. Příjem jednotlivých exponátů je od desíti do čtrnácti hodin.

Vyhlášení vítězů obou soutěží je přichystáno na patnáctou hodinu. Vítězové obdrží pamětní diplom a drobnou hmotnou cenu a navíc budou mít vzácnou příležitost strávit s pracovníky CHKO Žďárské vrchy jeden den v terénu.

 

Odpoledne pak bude bohatší na kulturní program, od třinácté a pak následně od šestnácté hodiny vystoupí harmonikář, který ke Krátké už neodmyslitelně patří. Ve čtrnáct hodin vystřídá harmoniku netradiční cimbálová muzika RIVUS.