Změnu přednosti v jízdě iniciovali policisté

Změnu přednosti v jízdě iniciovali policisté

Blížící se dokončení oprav novoměstské Nečasovy ulice a Palackého náměstí s sebou přináší nejen změny exteriéru. Pro řidiče bude novinkou i změna přednosti v jízdě.

Hlavní silnice nepovede z Nečasovy ulice směrem na Vratislavovo náměstí, ale na ulici Žďárskou. Obavy z možných problémů a nehod ale policisté nemají. Spíše naopak. „Změnu přednosti v jízdě jsme sami iniciovali s tím, že chceme udělat náměstí náměstím“, zdůvodňuje JUDr. Libor Černý, vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR v Novém Městě na Moravě. „Chtěli bychom prosadit ještě další změnu přednosti v jízdě v souvislosti s náměstím. Hlavní silnice by tentokrát vedla od ulice Školní směrem ke Komenského náměstí. Tím by se dostalo Vratislavovo náměstí do režimu parkoviště a bylo by připravené k další rekonstrukci,“ objasňuje šéf policie.

Další změna se tentokrát týká nejen řidičů, ale i chodců. „Oba přechody pro chodce, jak u polikliniky, tak u první základní školy, budou vyvýšené až k úrovni obrubníku. Tím by se úplně zpomalil průjezd přes náměstí,“ informuje JUDr. Libor Černý. Policisté tímto chtějí dosáhnout především dodržování třicetikilometrové rychlosti v celé zóně. Ale pro řidiče by tato varianta měla mít jednu nespornou výhodu. „ Parkovací automat by se mohl umístit na okraj silnice tak, aby se dal obsluhovat z místa řidiče a parkující by pak nemuseli běhat několik desítek metrů k automatu pro parkovací lístek, jak je tomu nyní,“ upřesňuje vedoucí policejního oddělení. I tyto plány však mají své odpůrce. Obavy jsou především ze zimní údržby, která v těchto místech není zrovna jednoduchá.

Parkovací automaty na Vratislavově náměstí nejsou místními občany nijak vítány. Trnem v oku jsou jak zdejším podnikatelům, tak i pacientům, kteří přijeli navštívit ordinaci svého obvodního nebo zubního lékaře. Všichni kromě povinného třicetikorunového poplatku zaplatí navíc i parkovné, což není zrovna příjemné. Vedení města argumentuje tím, že obyvatelé mohou parkovat na jiných dostupných místech, jako je například parkoviště u budovy Policie ČR. A co na to policie? „To určitě mohou. Je to pozemek města a tak zde mohou obyvatelé města parkovat. V žádném případě není ale toto parkoviště určeno třeba pro kamióny. S parkováním je v Novém Městě obecně veliký problém, ale město naštěstí má snahu ho řešit,“ říká JUDr. Černý.