Halušky, brambory, dýně, med a ponožky

Halušky, brambory, dýně, med a ponožky

Zdánlivě nesourodá slova mají jednoho společného jmenovatele. Bramborová slavnost a biojarmark v Krátké nabízel všechny uvedené produkty a ještě mnohé jiné.  

V Krátké bylo v sobotu k mání téměř cokoliv. „Kromě zemědělských produktů a biovýrobků tu máme také doprovodný program, tvořivé stanoviště pro děti a další. Naším cílem bylo přilákat veřejnost a oživit toto pěkné místo. Dnes nám to docela vyšlo, je i pěkné počasí a všichni jsme spokojeni,“ chlubí se jedna z organizátorů, Šárka Bystřická. A má na co být hrdá. Návštěvníků přišlo o něco více než vloni a dobrou náladou září i zdejší prodejci. „Moc se nám tu líbí, je to taková přátelská, rodinná akce a je tu i spousta mladých“, říká Jarmila Havlasová, která sem přijela až z Hustopečí nabídnout k prodeji ponožky z ovčí vlny.

 

 

 

 

 

 

 

Nechyběli ani včelaři. Med je podle Jiřího Zavřela, předsedy Základní organizace Českého svazu včelařů v Novém Městě na Moravě, letos velikou vzácností, protože ho je téměř o polovinu méně, než vloni. „Do vánoc budeme mít určitě všechno prodáno, ale zatím ještě mám. Dnes nabízím med s mátou, rakytníkem, meduňkou, aronií a zázvorem a pak klasický lesní med. Kromě toho mohu nabídnout i teplou medovinu pro zahřátí.“

 

S biovýrobky přijela do Krátké i Zdeňka Hanslová z novoměstské Zdravěnky Drahušky. Kromě jiného si zde zájemci mohli zakoupit i tašku, která zmizí. „Tato taška působí dojmem obyčejné igelitky, ale zdání klame. Je vyrobena ze škrobu a má tu kouzelnou vlastnost, že se během tří měsíců dokáže v přírodě zcela rozložit.“ Taška by neměla zůstat prázdná a na tomto stánku je opravdu čím ji naplnit. „Máme tady sladkosti, vločky, mouky, oleje, biokosmetiku a také ekologické čistící prostředky,“ vyjmenovává dcera Zdeňky Hanslové.

 

 

 

 

 

 

V Krátké se oslavovala ta nejobyčejnější a přitom i nejdůležitější plodina, které byla na Vysočině vždy hojnost. Na brambory se mohli zdejší obyvatelé vždy spolehnout. Kromě nich se nejvíce urodilo snad už jen kamení. Dnes už nevidíte tolik bramborových políček, co dříve, ale úplně určitě nevymizí nikdy. Už proto, že známe spoustu úžasných receptů, ve kterých hrají brambory prim. Polévku bramboračku by většina z nás nevyměnila za želví ani račí. A takové škubánky s mákem, bramboráky nebo halušky, to je teprve ta pravá pochoutka! Mnohé z těchto dobrot bylo možné ochutnat i v Krátké.

 

 

 

 

 

 

 

 

Součástí bramborové slavnosti byly i dvě soutěže. Jedna kulinářská s názvem „Krátecký vošouch“. Pod tímto tajemným pojmenováním se skrývá obyčejný bramborák s houbami a se zelím, jak prozradila Šárka Bystřická.  Na soutěž o nejlepší pokrm z bramborového těsta byla přihlášena pouze dvě jídla, obojí z jedné kuchyně, z hospůdky na Blatinách. Druhá soutěž  - „Vo nejtěší bramboru“ – měla daleko více účastníků. Vítězem se stal Josef Sláma z Domanína, jehož pěstební úspěch byl korunován váhou 1,015kg.