Co je dominantou Nového Města?

Co je dominantou Nového Města?

Odlesnění Zelené hory dalo vyniknout dominantě Žďáru nad Sázavou, kostelu sv. Jana Nepomuckého. Santiniho areál přitahuje zraky všech místních i návštěvníků města.  

Také Bystřice nad Pernštejnem nechce zůstat pozadu a přemýšlí o tom, co vybudovat na vrcholu Hory. Ve hře je nyní hvězdárna nebo šibenice. Jakou dominantou se může pochlubit třetí z trojice, Nové Město na Moravě? Jak to vidí sami obyvatelé města? Tipů je hned několik.

 

Tři kříže – tyčí se nad Novým Městem na kopci zvaném Kaplisko nebo také Kalvárie. Už od roku 1670 tady stály tři dřevěné kříže jako trvalá připomínka ušetření města před nákazou cholery a moru. V  roce 1832 byly nahrazeny kamennými.  Před nedávnem se uvažovalo o možnosti vykácet, čímž by kříže znovu vystoupily v celé kráse. Ovšem ne všechny pozemky na tomto kopci jsou v majetku města a tak k realizaci tohoto záměru zatím nedošlo.

 



Katolický a evangelický kostel – věže obou chrámů působí majestátně a jejich umístění ve středu města je právem mezi dominanty řadí. Navíc nezaměnitelná výzdoba exteriéru kostela sv. Kunhuty dodala této stavbě určitou originalitu. Nádherná sgrafita Karla Němce ukazují biblické výjevy doplněné galerií světců.

 

 

Pasáček – zlidovělý název pro dílo sochaře Jana Štursy „Píseň hor“. Nachází se uprostřed kašny na Palackého náměstí. Zasněný výraz obyčejného hocha držícího v náručí jehně charakterizuje i zdejší krajinu. Chudou, ale přitom nesmírně krásnou a tajemnou. Krajinu, kterou stojí za to poznávat a mít rád.

 


Hejkal – jeden ze symbolů Nového Města, oživený Karlem Němcem. Toto lesní strašidlo se velmi často objevovalo ve zdejších pověstech.  Okolní hluboké lesy se jen hemžily podivnými bytostmi a tak není divu, že některé z nich přirostly k srdci místních natolik, že je doslova přijali mezi sebe.

 


Věžáky – možná nechtěná, ale přesto nepřehlédnutelná dominanta města. Modrý, červený a zelený věžák se postupně staly orientačním bodem nejen pro novoměstské občany.

 


Skokanské můstky – zdálky viditelné při příjezdu od Bystřice nad Pernštejnem. Mají zde již bohatou historii. Vždyť už v roce 1912 stál v místě naproti dnešního Medinu „můstek s minimální konstrukcí, postavený pomocí zednických koz, prken a sněhu“. Menší můstek na Šibenici byl postaven v roce 1982 a brzy po něm vznikl i jeho větší kolega. V roce 2006 prošly můstky rekonstrukcí.

 

 



 

Hotel SKI – zejména pro mladší generace symbolizuje tradici běžeckého lyžování v Novém Městě na Moravě. I když ne vždy je novoměstským tento sport po chuti, ve světě je Zlatá lyže pojem. A s tímto závodem je Nové Město jednoznačně spojováno.