Bílá pastelka ve více než dvě stě padesáti městech

Bílá pastelka ve více než dvě stě padesáti městech

Dobrovolníky v bíločerných tričkách symbolizující světlo a tmu potkáte patnáctého října na mnohých místech naší republiky.

 Od roku 1964 je tento den mezinárodním dnem zrakově postižených. Takovýchto lidí žije na celém světě přibližně sto osmdesát miliónů.

 Bílá pastelka je symbolem nepostradatelné pomůcky nevidomých, bílé slepecké hole. Jejím zakoupením přispějete na projekt, jehož cílem je „pomoci nevidomým a slabozrakým k maximální samostatnosti a navrácení zpět do běžného života, např. formou výuky prostorové orientace a samostatného pohybu, výuky čtení a psaní Braillova bodového písma, doporučením vhodných rehabilitačních a kompenzačních pomůcek a nácviku práce s nimi“.

 Bílá pastelka u nás probíhá už od roku 2000. Tehdy se jich prodalo padesát tisíc a výtěžek činil 1 069 869 Kč. V loňském roce už se prodejem bílých pastelek získalo více než třikrát tolik.

A jak bude celá akce probíhat? V určených městech, v kraji Vysočina se jedná o Jihlavu, Bystřici nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Moravské Budějovice, Nové Město na Moravě, Pacov, Polnou, Telč, Třebíč a Žďár nad Sázavou, se objeví dobrovolníci s bílými pastelkami, které mohou být za pouhých třicet korun vaše. Přispět ale můžete i jinak. Třeba vhozením mincí či bankovek do kasičky v podobě vodícího psa v obchodech nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS PASTELKA na číslo 87777.