Volby už jsou za dveřmi

Volby už jsou za dveřmi

Volby se k nám blíží mílovými kroky a politici se předhánějí v tom, kterak nejlépe a nejrychleji získat co největší počet voličů.  

Dagmar Zvěřinová spolu s ČSSD rozdává růže, které dle vlastních slov hradí z vlastní kapsy a pořádá zvěřinové hody. Smysl pro humor místostarostce Žďáru nad Sázavou rozhodně nemůže nikdo upřít.

 


Náhodné setkání s jejím protikandidátem Janem Slámečkou z KSČM mohlo vypadat i jako schůzka, při které oba politici domlouvají novou koalici. Dagmar Zvěřinová nabídla růži, Jan Slámečka uznává ale zcela jiné priority.

 


Finanční náklady jednotlivých stran jsou jistě velmi vysoké. A jak vidí předvolební boj Josef Novotný, který letos obhajuje senátorské křeslo? „Rozhodl jsem se veřejně oznámit své náklady na volební kampaň, která obnáší novinovou inzerci cca za dvě stě tisíc korun, pět set padesát kusů plakátů, čtyři informační tabule velké a jednu malou, pět bannerů na autobusech, jednu kartičku s jednou skládačkou do domácností a dvě besedy s profesorem Janem Švejnarem. Na první kolo kampaně jsem vyčerpal šest set padesát tisíc korun. Sponzorství mé kandidatury jsem záměrně odmítl, tak, abych se případně neocitl ve střetu zájmů.  Nedělám velké mítinky s hudbou, nerozdávám pivo ani růže a mám prokazatelně několikanásobně méně reklamních aktivit. Kampaň některých mých protikandidátů musí stát v řádu miliónů korun, nepočítám do toho náklady na volby krajské. SNK-ED má na obě kampaně 1,5 miliónů korun.


Chci, aby naši občané obdrželi skutečně pravdivé informace, dozvěděli se o reálných nákladech na jednotlivé senátní kampaně kandidátů v regionu a získali i informace o případných sponzorech a podporovatelích jednotlivých uchazečů o senátorský post. Pouze tak dojde k zamezení rizika možné manipulace a ovlivnění nezávislosti budoucího senátora za žďárský obvod. Jsem připraven zaslat novinám i detailní položkový přehled nákladů.“


Už staří Římané říkávali „dejte lidu chléb a hry a budou šťastní“. A světe div se, ono to funguje dodnes. Ale konec konců, proč ne. Ať z toho volič také něco má. Jenom nám to nesmí přerůst přes hlavu.

To Jaromír Brychta má teď úplně jiné starosti. V posledních dnech čelí obvinění, že zavinil dopravní nehodu a z místa činu ujel. Ale žďárský starosta se dokáže bít jako lev a když nastoupí v plné zbroji, třeba odejde jako vítěz.