Na noc na Karlštejně si prozatím budete muset nechat zajít chuť

Na noc na Karlštejně si prozatím budete muset nechat zajít chuť

Samozřejmě, že nejde o jeden z hlavních pilířů našeho kulturního dědictví. I my na Vysočině máme svůj Karlštejn, sice menší a mladší, ale zato ryze náš.  

Lovecký zámeček u Svratouchu, zvaný Karlštejn, byl postaven v roce 1776. Filipovi Josefu Kinskému, majiteli panství, sloužil jako základna pro hony ve zdejší oboře.

V roce 1823 změnil rokokový zámeček držitele, stal se vlastnictvím Thurn – Taxisů. O dva roky později byla zdejší obora zrušena a velkorysá stavba se stala bydlištěm lesního personálu a to až do poloviny čtyřicátých let dvacátého století.

Od této doby slouží Karlštejn coby rekreační středisko. Nejdříve národnímu podniku Kras Brno, poté Oděvnímu podniku, a. s. Prostějov, jemuž patří dodnes. Ten v něm donedávna nabízel týdenní i víkendové rekreační pobyty, školy v přírodě, pořádání seminářů, školení, prezentační akce, sportovní soustředění a další aktivity. V současné době je ale provoz pozastaven a vlastník uvažuje o prodeji této atraktivní nemovitosti.

Nedejte se proto zmást realitními kancelářemi, které (možná) budou mít v nabídce prodej Karlštejna. Nebude se jednat o akci nejslavnějšího českého podvodníka Harryho Jelínka, který podobný prodej uskutečnil už v roce 1931. Tentokrát se bude Karlštejn opravdu prodávat  - ovšem pouze menší lovecký zámeček u Svratouchu.

 

Karlštejn ale není zajímavý jen pro sběratele nemovitostí a turisty, často zláká i filmaře. Určitě jej znají milovníci seriálu Četnické humoresky. Také loňská vánoční pohádka O kominickém učni a dceři cukráře končí ve zdejších zámeckých exteriérech.

A jak přišel zámeček ke svému vznešenému jménu? Nedaleko něj se nachází takzvaný „Zkamenělý zámek“ nebo také „Starý Karlštejn“. Ovšem původně se tato lokalita nazývala „Kahlstein“, což znamená „holý kámen“. Jméno starousedlíci zkomolili na Karlštejn a takto jej známe dodnes.

A ještě možná jedna zajímavost. Lovecký zámeček je také někdy nazýván „střechou Evropy“. Byl totiž postaven ve středu hlavního evropského rozvodí a tak když prší, teče voda z jedné poloviny střechy do Černého a z druhé do Severního moře.