Už po deváté se můžete setkat se členy Českého svazu včelařů ZO Nové Město na Moravě v gobelínovém salónku zdejšího kulturního domu.
„Stejně jako v minulých ročnících představíme návštěvníkům prosklený úl, abychom jim lépe přiblížili život včel. Bude zde medovina, včelařské potřeby a další zajímavosti,“ říká člen výboru a vedoucí kroužku mladých včelařů Karel Dostál.
Chystáte i nějakou novinku?
„Určitě chystáme. Kromě tradiční medoviny nabídneme tentokrát návštěvníkům i medový burčák, zcela nové medové cukrovinky a ochutnávku masových specialit s medem. Další novinkou bude prodej oblečení pro včelaře, které by je mělo chránit proti nepříjemným žihadlům.“
Zaujal mě medový burčák, jak se vlastně připravuje?
„Medový burčák máme od svých přátel z Babákova, je to jedna ze specialit a novinek na trhu. Jde vlastně o rozkvašenou medovinu.“
Zmínil jste i masové speciality s medem, budete je připravovat sami?
„Dalo by se to tak říct. Mezi námi včelaři jsou i včelařky, které mají mlsné jazýčky a velice šikovné ruce. Takže ony budou připravovat medové pokrmy.“
Jedí včelaři masové speciality s medem a pijí medový burčák?
„Určitě to taky ochutnáme. Sami jsme zvědaví, jaké to bude. Je to spíše takové rozšíření možností použití medu v kuchyni.“
A od kdy do kdy výstava proběhne?
„Výstava začne osmého listopadu v patnáct hodin slavnostním zahájením a pak bude pokračovat až do sedmnáctého listopadu. Otevřena bude denně od osmi do osmnácti hodin.“
A samozřejmě, že chybět nebude ani med, ať už klasický či pastovaný, s příchutěmi i bez příchutí. K prodeji bude i medové pivo, figurky a svíčky z včelího vosku, oblíbené medové pečivo, přírodní kosmetika a spousta dalších produktů.