Od zookoutku k zoologické zahradě

Od zookoutku k zoologické zahradě

Jihlavská zoologická zahrada je svou rozlohou považována spíše za ZOO rodinného typu. Rozhodně si na její návštěvu nemusíte rezervovat celý den, ale pokud to uděláte, nebudete litovat.

První náznaky budoucí zoologické zahrady se začaly v Jihlavě objevovat v roce 1957, kdy skupina nadšenců založila v Březinových sadech zookoutek. A jako takový zůstal až do roku 1982, kdy mu byl konečně udělen statut zoologické zahrady. Tomuto kroku ovšem předcházelo několik významných mezníků. Tak například vybudování prvních expozic ptactva, odkup páru lvů i s maringotkou od hostujícího cirkusu a medvěda, který právě skončil svou filmovou kariéru ve filmových ateliérech Barrandova, stejně jako úmysl jihlavských radních zookoutek definitivně odstranit z mapy města.

Ale ZOO je tu stále a denně prochází jejími branami tisíce návštěvníků. Specializací jihlavské zoologické zahrady jsou plazi, malé kočkovité šelmy a drápkaté opice. Posledně jmenovaný druh je zde zastoupen v takovém počtu, před jakým blednou závistí zoologické zahrady v celé republice. Můžete tu spatřit mimo jiné nejmenšího tygra, medvěda či opici. A také největšího klokana a více než sto dalších druhů exotických zvířat.

   Velmi příjemné jak pro návštěvníky, tak i pro chovance jihlavské ZOO je to, že tu vlastně nenajdete mříže. Zvědavci a zvířata jsou odděleni skleněnými bariérami a někdy pouze úzkým pruhem vodní hladiny.

Každá zoologická zahrada zavání tak trochu exotikou. Ani ta jihlavská není výjimkou. A když se k cizokrajným zvířatům navíc připojí i nefalšovaná africká vesnice, je dojem dovolené ve slunných exotických krajích dokonalý. Matongo ve svahilštině znamená „vesnice v poušti“. A poušť bývá synonymem žízně a hladu. Ovšem v této africké vesnici je to právě naopak. Zmrzlina, nápoje a jídla všech druhů a chutí – to je africká vesnice Matongo.

  

A aby si na své přišli i nejmladší návštěvníci, byl tu pro ně vybudován netradiční dětský koutek. Menší děti zcela jistě nepohrdnou obyčejnou klouzačkou, ti starší a odvážnější mohou vyzkoušet tobogán. K dispozici je i spousta dalších atrakcí.

 

Volný víkend máte před sebou, tak neváhejte a vzhůru do Jihlavy. Čeká vás zábava, dobrodružství i poučení. A to už přece stojí za to, ne?