Čtyřkolky a sněžné skútry do CHKO nepatří

Čtyřkolky a sněžné skútry do CHKO nepatří

Oblibu terénních motorek vystřídala v poslední době náklonnost ke čtyřkolkám. Čím dál častěji se s nimi setkáváme nejen na našich silnicích, ale především v terénu.  

Na území chráněné krajinné oblasti ovšem nemají tato ani jiná vozidla mimo komunikace co dělat. Zákon č. 114/1992 říká:

„Na celém území chráněných krajinných oblastí je zakázáno:

- vjíždět a setrvávat s motorovými vozidly a obytnými přívěsy mimo silnice a místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody, kromě vjezdu a setrvání vozidel orgánů státní správy, vozidel potřebných pro lesní a zemědělské hospodaření, obranu státu a ochranu státních hranic, požární ochranu a zdravotní a veterinární službu

- pořádat automobilové a motocyklové soutěže“

Ne všichni ale tento zákon dodržují. Obrovský boom čtyřkolek, který přišel v letošním roce, se odrazil i v četnosti jejich výskytu na území CHKO. Jen v jediném dni jich ochranáři na krátké trase Sněžné – Nové Město na Moravě potkali pět a ani jediné z vozidel nejelo po silnici. Jejich majitelé mají mnohem raději jízdu terénem, aniž by si uvědomili, jaké to pro ně může mít následky.

Ani místním obyvatelům a turistům se nelíbí toto nešetrné zacházení s přírodou. Mnozí z nich často tyto terénní závodníky vyfotografují, foto však většinou pro usvědčení pachatele nestačí. I proto se ochranáři snaží spojit své síly s majiteli pozemků a Policií ČR.

Majitelům čtyřkolek, sněžných skútrů, terénních motorek a automobilů, kteří nebudou respektovat a dodržovat zákony, hrozí pokuta až do výše jednoho sta tisíc korun.