„Skejťácké“ hřiště budou hlídat kamery

„Skejťácké“ hřiště budou hlídat kamery

Plocha pro skateboard, která byla nově vybudovaná v Bystřici nad Pernštejnem, už má své uživatele, obdivovatele, ale i vandaly.  

„Při včerejší návštěvě nového skateboardového hřiště jsme se doslova zhrozili, co všechno už tady za tu chvíli vandalové stihli,“ postěžoval si bystřický starosta Karel Pačiska. „Natahali sem spoustu věcí od kotelny, technické služby to musely zase odtahat zpátky. Objevily se i zcela nové kresby na zdech. Ty původní byly o prázdninách odstraněny.“

Starosta města si je problému vědom a je ochoten jej řešit společně se „skejťáky“ i s centrem prevence Nadosah, které působí v současnosti jako prostředník mezi teenagery a městem. „Pravidla pro provoz hřiště už byla vytvořena a v současné době čekáme na jejich potvrzení a případné připomínky ze strany radnice,“ říká vedoucí Nadosahu Robert Knebl.

O vybudování nového skateboardového hřiště se začalo poprvé uvažovat před dvěma roky. Nejdříve byla vybudována pouze provizorní plocha s mobilními překážkami. To se ovšem neosvědčilo a tak bylo rozhodnuto vyčlenit z rozpočtu města dvě stě padesát tisíc korun na nový prostor pro skateboardisty. Původní částka určena na tento záměr ale nestačila a město muselo přidat ještě dalších dvě stě tisíc korun. Svým dílem ale přispěli i sami „skejťáci“, kteří si za pomoci centra prevence podali žádost o dotaci z fondu Vodafone. Jejich záměr uspěl a za dvě stě tisíc korun, které takto získali, byla pořízena nová U-rampa.

Hřiště je vybudováno, ale na zajištění pořádku v této lokalitě se stále ještě čeká. Radnice uvažuje i o umístění webové kamery, která by skateboardové hřiště neustále monitorovala. Tím by se dalo předejít i dalším kouskům nenechavých vandalů.