Svatomartinský průvod skončil pohádkou

Svatomartinský průvod skončil pohádkou

V podvečer dne svatého Martina zazářily desítky lampiónů v setmělých ulicích Nového Města na Moravě. A stejně jako bájné bludičky lákají unavené pocestné do močálů, tak i mihotavá světýlka vedla děti i dospělé k předem určenému cíli.

„Svatomartinský lampiónový průvod pořádáme podruhé a je určen dětem tanečního oboru Základní umělecké školy Jana Štursy,“ říká organizátorka Dita Hrubcová, absolventka pražské Taneční konzervatoře Jaroslava Ježka.

 

Proč zrovna den svatého Martina?

„Protože svatý Martin není jen Martin na bílém koni, který nám má donést sníh, ale z křesťanského hlediska je to světec, který by měl v našich srdcích zažehnout světlo. Přichází zima a všichni se začínají stahovat do svých domovů. Rodina se mnohem častěji schází u domácího krbu a jejich vnitřní světýlka jsou pro nás vlastně ty lampióny.

 

 

 

Lampiónový průvod není to jediné, co děti dnes čeká. Na co dalšího se mohou těšit?

„V sále ZUŠ na Monseově ulici je čeká překvapení ve formě tanečního vystoupení starších žákyň a pak ještě loutková pohádka.“

 


 

 

 


Není to škoda, že se o této akci tak málo ví?

„Já to nějak moc neprezentuji, protože je to akce pro děti z tanečního oboru. Je věnována pouze mladším dětem, nemyslím si, že by se ty starší hrnuly na lampiónový průvod. A taky v sále ZUŠky je omezený počet míst v hledišti.“

 

Úspěch slavily jak žákyně tanečního oboru se svým vystoupením, tak i slibovaná loutková pohádka. Byla o princi, který se strašně chtěl ženit, ale nemohl najít tu pravou. A jak už to tak v pohádkách bývá, vše nakonec dobře dopadlo.