Příprava lyžařských tratí je už v plném proudu

Příprava lyžařských tratí je už v plném proudu

I když zatím napadlo sněhu jenom pomálu a i ta troška stačila během jednoho dne roztát, příprava běžkařských tratí v Novém Městě na Moravě už přesto začala.  

„I letos se na Novoměstsku bude tradičně udržovat přes sto kilometrů tratí,“ slibuje Jaroslava Šmídková ze zdejšího informačního centra. Tratě budou stejné jako v minulých sezónách, byla na nich ale odstraněna některá nebezpečná místa.

 

Jedním z nich je mostek u obce Pohledec. Lyžaři tu zatím využívali přechod na cyklostezce. Ten se ale v zimě udržoval posypem a proto bylo nutné vždy při jeho překonávání sundat běžky a přejít na druhou stranu bez nich. V budoucnosti by zde měl vzniknout mostek nový, určený pouze pro lyžaře, ve vzdálenosti asi dvou set metrů od stávajícího. Pohledecký mostek bude v pořadí už sedmý, který byl postaven výhradně pro potřeby běžkařů.

 

Další novota, která milovníky bílé stopy čeká, je kontinuita okruhů. Na stávající novoměstské tratě budou letos navazovat stopy nové, vedoucí směrem k Poličce. Křižovatkou těchto cest se stane obec Milovy. I všechny ostatní tratě umožní různé kombinace. Lyžař může vyjet z Nového Města směrem ke Třem Studním a pokračovat dále na Fryšavu. Tam bude možné vydat se buď k Samotínu nebo ke Kadovu. Tratě se pak spojují u Sněžného a pokračují dále okruhem na Milovy. Další možností je vyrazit z Nového Města na Rokytno, odtud do Studnic, Kuklíku a Jimramova, kde vznikl zajímavý okruh do Míchova a k Odranci.

Znovu doplněné a opravené bylo také značení lyžařských tras. „Na některých místech se dokonce objevily nové rozcestníky,“ říká Jaroslava Šmídková. Zcela nově na tratích naleznete i oranžový trojúhelník, který bude navigovat jak řidiče rolby, tak i lyžaře.

Vyměněny byly i poškozené směrovky a další novinkou, na kterou si skalní i občasní běžkaři jistě brzy zvyknou, je čerstvé značení u autobusových a vlakových zastávek, které bude zájemce navigovat k nejbližším lyžařským stopám. „Lyžaři tak budou vědět, jakým směrem se mají od zastávek vydat a nemůžou se ztratit,“ doplňuje vedoucí informačního centra.

Na dobu, kdy bude moci vyjet rolba, si ale budeme muset ještě nějaký čas počkat. „Je potřeba, aby napadalo asi čtyřicet centimetrů sněhu a důležitý je i tvrdý podklad. To znamená, že když nemrzne a půda je měkká, tak není možné vyjet,“ informuje Jaroslava Šmídková.

Téměř stejně důležitá jako vyjeté stopy je i lyžařská mapa. Také na tu se mohou návštěvníci Novoměstska těšit. Vyjde koncem listopadu, bude stát dvacet korun a k dostání bude jednak na informačních centrech a pak také na některých hotelech.

Sněhové zpravodajství, stejně jako aktuální stav lyžařských tras, najdete hlavně na webových stránkách http://lyzovani.nmnm.cz/ . Zde by měla fungovat i on line mapa, pomocí které budete moci průběžně sledovat, ve kterých místech se rolba právě nachází.

 

Minulé dvě zimy podle lyžařů za moc nestály. Sněhu bylo pomálu a to se negativně odrazilo na množství a kvalitě lyžařských stop. Ovšem jako všude i v tomto případě platí heslo, že všechno zlé je k něčemu dobré. Stejný názor zastává i Jaroslava Šmídková. „Měli jsme aspoň čas na kvalitnější přípravu, takže doufáme, že se naše práce v letošní zimě projeví a zúročí.“