Svatá Cecílie neslibuje nadarmo

Svatá Cecílie neslibuje nadarmo

„Svatá Cecílie sněhem pole pokryje“ praví lidová pranostika. Tentokrát světice splnila svůj slib do puntíku. Alespoň u nás, na Vysočině.  

               Cecílie na sněhové peřince opravdu nešetřila. Sněhu napadalo tolik, že by si leckterý z nás nějaký ten centimetr klidně odpustil. Majitelé domků, chat a chalup nestačili prohrnovat chodníky a vjezdy do svých domovů. Řidiči pro změnu proklínali jak cestáře, tak veškeré místní komunikace. A nejeden z nich doplatil na to, že na přezutí pneumatik měl stále dost času.

  

              Ale ani děti, i když právě ony sníh milují, tentokrát nejásaly. Bílá nadílka tu sice byla, ale ostrý a ledový vítr dokázal leckoho odradit. Snad jen největší otužilci a vytrvalci vyrazili ven pokochat se jiskřivou nádherou. Se zmrzlými nosy se ale rychle vraceli do tepla svých domovů.

 

 

Úkolem svaté Cecílie ale není pokrývat pole sněhem. Je to především patronka hudebníků, básníků, pěvců, varhanářů, chrámové hudby a výrobců hudebních nástrojů. A hleďme, inspirace pro dnešní studený, větrný a nepříjemný den je tady. Co takhle sednout si, jako kdysi, s přáteli u stolu, zazpívat si a třeba i zatancovat? Odpočinout si od všedních starostí, veselit se a užívat si příjemné společnosti? Vždyť nastávající advent nám přinese jen spoustu práce. Pečení cukroví, úklid, shánění dárků…. To si pak možná ještě rádi na svatou Cecílii vzpomeneme!