Informace pro lyžaře

Informace pro lyžaře

První sníh je obrovským lákadlem pro milovníky lyžování, běžkování a všech ostatních zimních sportů. Ti všichni denně s nadšením pozorují snášející se bílé vločky. A jak to vypadá s přípravami na lyžováníchtivé návštěvníky?

„My nesázíme na rychlost, ale na jistotu,“ říká provozovatel novoměstské sjezdovky Karel Klapač a dodává. „Tenhle víkend ještě rozhodně nepojedeme, budeme stále zasněžovat a stejně tak i příští týden.“ Sjezdovka na Harusově kopci by měla oživnout okolo Mikuláše. A ještě jedna dobrá zpráva. Zdražovat se nebude, pro dospělé zůstane jízdné ve stejné výši jako vloni, dětské jízdné bude zlevněno.

    

Jestliže patříte mezi ty nedočkavé, kteří s napětím očekávají první sníh a spí „s lyžemi na nohou“, pak zkuste sjezdovku Jimramov. Ta slibuje zahájení provozu už v pátek 28. listopadu.

Ani milovníky bílé stopy prozatím moc nepotěším. Běžecké trasy na Novoměstsku v tuto chvíli ještě strojově projeté nejsou. Snad nejlepší lokalita, kde se dá použít běžek, je tradičně okolí nejvýše položené obce na Vysočině – Studnic. Vrstva sněhu je tu různá, na některých místech je bílá nadílka poměrně hodně odfoukaná. Sem tam narazíte i na stopy vyjeté prvními nedočkavci.

    

Upravené tratě naopak najdete u Žďáru nad Sázavou, konkrétně ve SKI areálu Martina Koukala. Ne vždy je tam ale vrstva sněhu dostačující, takže doporučuji volit raději starší běžky.