Mikulášské čertohrátky

Mikulášské čertohrátky

První Mikulášové s čerty a anděly vyrazili do ulic už v pátek, kdy slavila svůj svátek Jitka, další pak pokračovali v den sv. Mikuláše a opozdilci se objevili ještě v neděli na Benjamína.  

Tyto postavy, neoddělitelně spjaté s adventem, se vyskytovaly i na místech, kde byste je asi zrovna nečekali. Tak třeba v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě. Tato budova, prezentující díla slavných malířů, sochařů a dalších umělců, se jako mávnutím kouzelného proutku změnila na dětský ráj.


Mikulášské čertohrátky, které zde v neděli probíhaly, přilákaly desítky nejmenších obyvatel Nového Města a okolí. A není divu, protože je tady čekalo divadélko, výroba pohyblivého čerta a navíc ještě závěrečné překvapení. Malí i velcí se tu dozvěděli, jaké to bylo o prvních Vánocích, a nakonec si všichni společně zazpívali koledu.  

 

Ke sváteční náladě tak trochu přispělo i počasí. Když se šťastní a rozesmátí caparti vraceli do svých domovů, snášely se na ně z nebe obrovské sněhové vločky, které nenechaly nikoho na pochybách. Vánoce už jsou opravdu za dveřmi!