Máte zájem o krojovanou panenku? Počkejte si po vánocích

Máte zájem o krojovanou panenku? Počkejte si po vánocích

Vernisáž výstavy „Panenky v krojích“ v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě měla ohromný úspěch. Lidí se tu sešlo tolik, že se málem do výstavních prostor nevešli.  

Kromě krojovaných panenek Marie Žilové a Evy Jurmanové, které vystavují už popatnácté, zde byla představena i tvorba výtvarnice, restaurátorky a designérky Dagmar Jurčíkové. Zatímco prvně jmenované autorky panenky pouze oblékají, pražská výtvarnice je sama vyrábí. Je v České republice jakousi raritou, protože jako jediná u nás vytváří takzvané portrétní panenky, ať už podle fotografie nebo živého modelu.


Panenky Marie Žilové a její dcery Evy Jurmanové jsou oblečeny v krojích z patnácti krojových oblastí z Čech, Moravy i Slezska. Najdete tu kroj z okolí Žďáru nad Sázavou, Jihlavy, Telče, Dačic, Třebíče, Litomyšle, ale také od Českého Krumlova, z Chodska, z Plzně a podobně.


     

Dobrou zprávou pro ty, kdo by chtěli krojovanou panenku vlastnit je, že vystavené exponáty jsou prodejné. Budete si ale muset chvíli počkat. Prodej se uskuteční až po vánocích. O panenky je totiž poměrně velký zájem a tak by jich ve výstavní síni Horáckého muzea zanedlouho moc nezbylo. Výstava potrvá až do konce ledna, tak ať mají návštěvníci ještě nějakou dobu na co koukat.