Zůstane zelený věžák zeleným?

Zůstane zelený věžák zeleným?

Novému Městu na Moravě dominují jak historické věže obou kostelů, tak i pozůstatky doby nedávné, tři vysoké panelové domy. Ty se staly pro novoměstské i určitým orientačním bodem a to zvláště proto, že jsou už od svého prvopočátku barevně odlišeny.  

Dva z nich, tedy červený a modrý, už byly v minulosti opraveny a jejich nové fasády přitahují zraky domácích i návštěvníků. Na poslední věžák, zelený, je z rozpočtu města na příští rok vyčleněna částka určená k jeho zateplení, výměně oken a také na úpravu fasády. „V této souvislosti se začíná diskutovat o tom, zda má zelený věžák zůstat zelený nebo zda na jeho povrchovou úpravu má být zvolena barva jiná,“ uvedla starostka města Zdeňka Marková.

Členové Komise architektury a rozvoje města, jejímž předsedou je Luděk Sečanský, doporučili radnici změnit barvu výše uvedeného panelového domu na okrovou v kombinaci se žlutou. „Přiznám se, že sama nevím, jestli se má zavedený zvyk měnit. Zatím není nic rozhodnuto a zajímalo ba mne, jak se k tomuto problému postaví jak občané města, tak i samotní obyvatelé zmíněného věžáku,“ říká Zdeňka Marková.

  

I u druhých dvou panelových domů byla barva částečně pozměněna. Nešlo však o změnu radikální, ale pouze o odstín. Samozřejmě, že nová fasáda je mnohem výraznější, než ta předešlá. Modrému věžáku navíc přibylo sluníčkově žluté zábradlí balkónů, což se také neobešlo bez kritiky ze strany obyvatel města. Některým se kombinace modré a žluté nelíbí, jiní naopak poukazují na to, že barva slunce zahřeje a poněkud oteplí studenou barvu nebe.

Modrý, červený a zelený věžák se Novoměšťákům už za ty roky takzvaně zadřely pod kůži. Podobný názor zastává i starostka města. „Já si myslím, že by nastala paradoxní situace. I kdyby věžák změnil barvu, místní obyvatelé by jej nadále nazývali zeleným věžákem, přestože by už dávno zelený nebyl. Je to tím, že určité názvy zůstávají a přetrvávají, ačkoliv to už dávno není pravda.“