Vánoční hvězdičky Lenky Macháčkové a jejich žáků

Vánoční hvězdičky Lenky Macháčkové a jejich žáků

Kdo se vydal na třetí adventní neděli do Bystřice nad Pernštejnem, určitě neprohloupil. V Městském muzeu se zde totiž konal koncert žáků Základní umělecké školy a to konkrétně smyčcové třídy Lenky Macháčkové.

Začínalo se od nejmenších

Celý koncert uvedl soubor Cvrčci. Jejich pojmenování je opravdu příhodné. Malí cvrčci cvrkali na housličky velmi zdatně a to s takovou vervou, že je musela jejich kapelnice zastavit, část požádat o chvilku strpení, druhou půlku malého orchestru naopak o trochu spěchu. Nový pokus už jim vyšel a tak koncert mohl začít.


   

Jako druhá nastoupila před diváky pětiletá Ivanka Holečková, která zatím s hrou před publikem moc zkušeností nemá.  To zejména z toho důvodu, že ještě navštěvuje mateřskou školu. Svůj výstup však velmi zdatně ustála a Bystřice se může těšit na nadějnou mladou houslistku.


Těm nejmladším patřila pak celá první polovina programu. „ S dětmi cvičíme už od poloviny září a velmi se snažily, i když některé jsem musela sem tam malinko pošťouchnout,“ říká Lenka Macháčková. Ne vždy ale byla jejich učitelka spokojená. „Co se týče souhry a intonace, byl větší problém s těmi mladšími. Starší naopak občas lajdali docházku a také dochvilnost není pokaždé jejich silnou stránkou.“

Nejvíce zaujal orchestr

Po krátké přestávce, nezbytné především pro naladění nástrojů, koncert pokračoval. Starší a zkušenější hudebníci a hlavně hudebnice (protože dívek tu byla převážná většina) ukázali, jak velký pokrok ve hře na hudební nástroj lze učinit po pár letech chození do „lidušky“. Skladby byly náročnější a jejich přednes dokonalejší.

Ovšem největší ohlas sklidil Orchestr N. Kyjovského, kterému patřil závěr večera. Pod zkušeným vedením Lenky Macháčkové vydali ze sebe mladí hudebníci opravdu to nejlepší. A nebyli skoupí ani na přídavek vyžádaný diváky.


     

Co příště?

V sobotu 27. prosince vystoupí Orchestr N. Kyjovského s dětským pěveckým sborem Studánka, tentokrát v kostele sv. Vavřince. Začátek tradičního vánočního koncertu nazvaného „Nesem vám noviny“ bude v 18 hodin.

Další vystoupení mohou ctitelé teskných tónů houslí očekávat počátkem roku 2009, konkrétně 3. ledna. Jakub Jan Ryba a jeho Česká mše vánoční zazní opět v půdních prostorách Městského muzea v Bystřici nad Pernštejnem, a to v podání smyčcového kvarteta Capella Allegra a chrámového sboru Fons Žďár nad Sázavou.