Jaké bývaly horácké Vánoce?

Jaké bývaly horácké Vánoce?

Horácké Vánoce nebývaly bohaté. Byly ale plné magie a starodávných zvyků a obyčejů, ke kterým se lidé rok co rok vraceli.  

Tak například házení střevícem, které mělo dívce sdělit, zda se v nastávajícím roce vdá a odkud přijde ženich. Nebo lití olova, či pouštění lodiček z ořechových skořápek.










Vánoční výzdoba bývala sice skromná, ale Horáci nezapomínali ani na chlév a sad. Nejdůležitější byla zelená větvička symbolizující jaro a věčný život nebo také plodnost a sílu. Lidé ji zdobili jablky, ořechy a někdy také perníčky.



Důležitou roli o Vánocích hrála vánočka. Ta hraje prim i v dnešních dnech, ačkoliv spousta jiných zvyků zanikla. Ani prastará, jednoduchá, přírodní výzdoba nás už dnes tolik nenadchne, i když v některých domácnostech se k ní opět vracejí.


   

Chcete li se o horáckých Vánocích dozvědět více, pak doporučuji navštívit výstavu Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. Seznámíte se zde nejen s vánočními zvyky, ale i s průběhem celého adventu. Navíc si tu můžete za odborné asistence zkušených průvodkyň vyzkoušet různé druhy magie, které vám poodhalí vaši budoucnost.