Vyměňte myš za pero, ušetříte si spoustu nepříjemností

Vyměňte myš za pero, ušetříte si spoustu nepříjemností

Počítač se nám stal běžnou součástí života. Využíváme ho v práci a trávíme u něj také spoustu volného času.

 

Ať chceme nebo nechceme, životní styl se nám díky počítači důkladně změnil. Ale spolu s vymoženostmi, které nám nová technologie přináší, přichází ruku v ruce i různá onemocnění, která byla dříve spíše vzácností. „Nejčastější zdravotní problémy, které postihují ty, kteří pracují s počítačem, jsou problémy pohybového ústrojí. Je to zejména oblast krční páteře, ramenních kloubů a častým problémem bývá také postižení takzvaných karpálních tunelů,“ vypočítává nejčastější onemocnění způsobené prací na počítači MUDr. Pavel Pávek z Nového Města na Moravě.

 

Zvláště posledně jmenované bývá v poslední době jednou z nejčastějších diagnóz. „Při tomto postižení dochází k útlaku nervu, který prochází v oblasti karpálního tunelu, to znamená v oblasti dlaňové strany ruky. Pokud je ruka dlouho na myši, její poloha je netypická, skrčená. Vaz na dlaňové straně zbytní a tlačí na nerv. Ruka není schopna plnit potřebné funkce. Lidé se pak často v noci budí bolestmi a mrtvěním prstů. Postupně dochází k oslabování svalů a výsledkem může být takzvaná drápovitá ruka. V podstatě to znamená, že ruka ochrne a ztratí funkci,“ popisuje průběh a následky onemocnění lékař.

 

Léčba nebývá zrovna příjemná. Pacient musí podstoupit EMG-vyšetření (elektromyografii) nervů. Po něm následuje buď konzervativní léčba, což znamená injekce kortizonu do zápěstí spolu s nasazením protizánětlivých léků. Při větším postižení přichází na řadu chirurgické řešení – protětí šlachy a příslušná rehabilitace. „V poslední době je oblíbená i laserová terapie, při níž dochází ke snížení otoku šlachy a tím pádem se nerv uvolní,“ doplňuje MUDr. Pávek.

 

Onemocnění se dá vyvarovat prevencí. Jednou z možností jsou pravidelné přestávky. Účinné jsou také vířivé koupele, při nichž je dobré střídat teplou a chladnou vodu.

 

Dalším vhodným řešením je pořídit si namísto počítačové myši tablet s perem. Ty se na našem trhu zatím objevují pouze sporadicky, většina specializovaných obchodů s počítačovou technikou jej ve své nabídce nemá. Největší výběr tabletů lze zatím najít pouze v síti internetových obchodů. Ale ani tady není nabídka nikterak široká. Navíc popis jednotlivých výrobků je v podstatě stejný, přestože tablety se od sebe liší nejen velikostí, ale i množstvím funkcí.

 

Pro toho, kdo doposud pracoval pouze s počítačovou myší, bude práce s tabletem a perem představovat zpočátku trochu problém. Je ovšem otázka času, jak rychle si na tyto nové vymoženosti dokáže zvyknout. Při práci s perem nezáleží pouze na klikání tak, jak jsme zvyklí u myši. Důležité jsou i různé stupně přítlaku. Záleží také na citlivosti zakoupeného pera. Za krátký čas se s ním uživatel naučí dokonale kreslit i psát. Může tak překvapit například příjemce e-mailu vlastnoručním podpisem. Jednotlivé ikonky po stranách tabletu zase umožňují okamžitý přístup k funkcím programu Office a internetu.

 

Tablet s perem má prostě mnoho nepopiratelných předností, zdravotní blahodárné účinky nevyjímaje. „Při používání pera místo myši funguje ruka úplně jinak,“ souhlasí lékař. „Ale karpální tunely nejsou jediným místem, které je při práci s počítačem ohrožené. Důležité je také postavení obrazovky počítače. Musí být proti osobě, která s počítačem pracuje tak, aby se nemusela nikam otáčet. Souvisí to s oblastí krčního a pažního pletence. Nemělo by se pracovat ve vynucené poloze v předklonu, pak dochází ke kulacení zad. Prevencí je opět cvičení. Ale nejzdravější je klasická procházka. Chůze je pro lidské tělo nejlepší forma pohybu.“